10

Ben jij de wetenschapper die wij zoeken? Met STUDIOTOPIA roepen we wetenschappers op om deze speculatieve reis met kunstenaars aan te vatten en samen, op gelijke voet, op zoek te gaan naar oplossingen voor de uitdagingen in de wereld. 

STUDIOTOPIA is een creatieve reis die moet voeren naar meer samenwerkingen tussen kunst en wetenschap, en die tegelijk onze creatieve en kritische blik scherpt en aandacht vraagt voor de milieu-uitdagingen waar onze hedendaagse samenleving voor staat.

 

Gespreid over bijna twee jaar zal STUDIOTOPIA dertien kunstenaars en dertien wetenschappers de unieke kans bieden om zeventien maanden lang samen te werken. Ons residentieprogramma heeft als doel wetenschappers aan te sporen om ideeën, kennis en methodologieën te delen met buitenlandse beeldende kunstenaars tijdens een bezoek aan hun ateliers. Resultaten, uitgewerkte concepten, onderzoeksmateriaal of kunstwerken die uit STUDIOTOPIA-residenties voorvloeien, zullen tentoongesteld worden bij de partnerinstellingen in heel Europa. Het residentieprogramma moet mogelijkheden scheppen voor kunstenaars en wetenschappers om hun expertise te delen met een breed internationaal publiek, curators, kunstkenners en onderzoekers.

Meer informatie over de deelnemende kunstenaars en hoe jij je kandidaat kunt stellen vind je op www.studiotopia.eu.

#studiotopia #kunstenwetenschap #duurzameontwikkeling

Het initiatief STUDIOTOPIA gaat uit van acht Europese cultuurinstellingen: het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) en GLUON in Brussel, Ars Electronica in Linz, het Cluj Cultural Centre in Cluj, het Laznia Center for Contemporary Art in Gdansk, het Onassis Cultural Centre in Athene, de Vrije Universiteit Amsterdam en Laboral in Gijón. 

STUDIOTOPIA wordt gecofinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. 


 • Projectoproep: Belgicart

  Heb jij nog nooit tentoongesteld in een museum of galerie, maar is dat iets waar je van droomt? Ben je tussen 12 en 100 jaar en wil je deel uitmaken van een groepsexpo? Ben jij iemand met een bijzonder talent voor beeldende kunst en vind je, om welke reden dan ook, moeilijk de weg naar de tekenacademie of naar het professionele circuit?

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Hommage aan Krzysztof Penderecki, 1933-2020

  Afgelopen zondag overleed de Poolse componist en dirigent Krzysztof Penderecki op 86-jarige leeftijd. Hij was een van de belangrijkste avant-gardestemmen van de 20ste-eeuw.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • COVID-19 - Wat met mijn bezoek aan BOZAR?

  Ten gevolge van de corona-pandemie, sluit BOZAR in samenspraak met haar partners al haar zalen voor het publiek tot minstens 19 april. Onze artistieke zelfstandigen (kunstenaars, gidsen, technici...) worden zwaar getroffen door deze gezondheidscrisis en nu willen we hen zeker bijstaan. 

  lees meer
  — gepubliceerd op