28

Het project Art & Well-being (AWE) verkent de kracht van kunst om het welzijn van individuen en gemeenschappen te vergroten.


Deadline : 19 april

Daarvoor verbindt het vier organisaties – Cluj Cultural Centre (Roemenië), het Belgische Paleis voor Schone Kunsten BOZAR in Brussel, UGM | Maribor Art Gallery (Slovenië) en de Bruno Kessler Stichting (Italië). Het project wordt gecofinancierd door de Europese Commissie, via het Creative Europe programma.

Steunend op de erkende rol van kunst in het verbeteren van onze gezondheid en ons welzijn, doelt het project erop de invloed van kunst op de fysieke, emotionele en mentale gezondheid te verkennen en in de kijker te zetten. Het project beoogt daarnaast innovatieve invalshoeken te ondersteunen en nieuwe processen, activiteiten en netwerken te ontwikkelen tussen verschillende culturele organisaties en de gezondheids-, wetenschaps- en stedenbouwsector. Zo is het de bedoeling om het individueel en collectief welzijn te bevorderen.


We zijn op zoek naar artistieke projecten – performances, installaties, interventies in de openbare ruimte enz. – van kunstenaars of collectieven die aspecten van gezondheid en welzijn willen verkennen in het kader van hun artistieke praktijk. Binnen deze oproep kunnen kunstenaars het volgende voorstellen:

A. De ontwikkeling en productie van kunstwerken die zullen worden tentoongesteld en gepresenteerd in het kader van het project AWE (met tentoonstellingen in Brussel, Cluj en Maribor in het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021).

B. Projecten om uit te werken tijdens artistieke residenties van 1-2 weken, gehost door een van de drie artistieke partners van AWE in Brussel, Cluj en Maribor. Periodes voor artistieke residenties:

 • Brussel: najaar 2020 - voorjaar 2021
 • Cluj: juni - november 2020
 • Maribor: juli - augustus 2020


We wensen 5 installaties/kunstwerken en 3 projecten voor artistieke residenties te selecteren.

Financiële ondersteuning voor de geselecteerde projecten omvat: kunstenaarsvergoeding tot 1.000 euro (afhankelijk van het type project, het aantal betrokken kunstenaars en de duur van het project), productiebudgetten van maximaal 2.000 euro (afhankelijk van de complexiteit en duur van het project), en reis- en verblijfskosten (alleen voor residenties).


Uiterste datum voor de indiening: 19 april 2020.
De selectie wordt ten laatste bekendgemaakt op 11 mei 2020.


 

Over de projectpartners van Art & Well-being:

 • CCC in Cluj mobiliseert cultuur in de hele stad, samen met partners in andere sectoren, met als doel sociale transformatie en stadsontwikkeling te stimuleren.
 • BOZAR is een multidisciplinair platform voor interculturele dialoog en uitwisseling met een internationaal bereik, dat zich laat leiden door de Europese missie.
 • UGM | Maribor Art Gallery is een openbaar museum voor moderne en hedendaagse kunst.
 • De Bruno Kessler Foundation is een toonaangevende onderzoeksinstelling.


Contact en vragen: proiecte@cccluj.ro

 


 • De drie federale culturele instellingen zetten hun samenwerking kracht bij

  Om de uitdagingen van de Covid-19-pandemie het hoofd te kunnen bieden, besloten het Belgian National Orchestra, BOZAR en de Munt om de samenwerking die ze vier jaar geleden zijn aangegaan nog verder op te schroeven. Samen willen ze het gebruik van de beschikbare middelen optimaliseren, een hoogwaardig artistiek programma blijven bieden en hun banden met de mensen aanhalen. De drie instellingen werken ook samen aan een coherente toepassing van de voorzorgsmaatregelen die de overheid voorschrijft. Het welzijn en comfort van publiek en medewerkers is voor elk van de instellingen immers de allergrootste prioriteit.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Casse-croûte: een culinaire BOZAR RESTAURANT ervaring aan jouw eettafel!

  Toen de COVID-19-crisis losbrak, maakte onze chef-kok Karen Torosyan zich de nieuwe realiteit eigen in no time. Op 24 maart lanceerde hij zijn nieuwe culinaire dienst, Casse-croûte. Nu de klassieke restaurantervaring geen optie meer is, besloot hij deze beleving naar jouw keuken te brengen. Je krijgt alle verwarmingsinstructies die je nodig hebt om de verschillende gerechten te serveren. Op die manier zal de chef jou en je tafelgenoten – zelfs vanop afstand – naar de essentie van zijn kookkunsten leiden. Met zijn uitgebreid assortiment van gerechten bezorgt chef Karen Torosyan jou toch de gehoopte culinaire ervaring.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Hoe ervaar jij de lockdown?

  Het staat al lang vast dat kunst bijdraagt tot ons welzijn, maar hoe zit dat in tijden van afzondering? Vul enkele vragen in en draag zo je steentje bij aan het Europese onderzoek naar de impact van kunst op de gezondheid tijdens de lockdown.

  lees meer
  — gepubliceerd op