28

Architect Christian Kieckens is niet meer. Architectuur was voor hem niet zomaar een discipline maar een allesomvattende manier om de wereld te begrijpen, vorm en betekenis te geven. Humanisme en Renaissance waren nooit ver weg. Bij BOZAR voelde hij zich thuis in de synergie van muziek, dans, theater, literatuur, beeldende kunst en architectuur. Niet alleen als bezoeker maar ook als bedenker.

"Architectuur staat tegenover een gebouw zoals muziek tegenover geluid staat."

In zijn recente tentoonstelling Het huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens (2016) bij het Vlaams Architectuurinstituut in deSingel werd duidelijk op welke manier Christian mee verantwoordelijk was voor de architectuurcultuur waarvoor dit kleine land intussen al jaren bekend staat. Te midden van zijn 'compagnons de route' Marc Dubois, Marie-José Van Hee, Paul Robbrecht en Hilde Daem nam hij een aparte plaats in. De titel van zijn monografie uit 2001, naar analogie van Martin Heidegger, vat dit goed samen: Zoeken - Denken - Bouwen.

Bij BOZAR was hij verantwoordelijk voor de tentoonstellingsarchitectuur van "Jean Arp - De uitvinding van de vorm" in 2004. De laatste jaren wierp Christian zich vooral op als mentor. Hij was hoofdredacteur ad interim van het magazine A+ Architecture in Belgium in 2014 en 2015. Daarna stond hij de jonge ontwerpers van Schenk Hattori Architecture Atelier bij om onze tentoonstellingen A Feverish Era in Japanese Art - Expressionism in the 1950s and 1960s en Bernard van Orley. Brussel en de Renaissance mee vorm te geven. 

Wij zijn Christian dankbaar voor de aandacht en tijd die hij ons gegeven heeft en bijzonder bedroefd om zijn plotse overlijden.


 • Casse-croûte: een culinaire BOZAR RESTAURANT ervaring aan jouw eettafel!

  Toen de COVID-19-crisis losbrak, maakte onze chef-kok Karen Torosyan zich de nieuwe realiteit eigen in no time. Op 24 maart lanceerde hij zijn nieuwe culinaire dienst, Casse-croûte. Nu de klassieke restaurantervaring geen optie meer is, besloot hij deze beleving naar jouw keuken te brengen. Je krijgt alle verwarmingsinstructies die je nodig hebt om de verschillende gerechten te serveren. Op die manier zal de chef jou en je tafelgenoten – zelfs vanop afstand – naar de essentie van zijn kookkunsten leiden. Met zijn uitgebreid assortiment van gerechten bezorgt chef Karen Torosyan jou toch de gehoopte culinaire ervaring.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Hoe ervaar jij de lockdown?

  Het staat al lang vast dat kunst bijdraagt tot ons welzijn, maar hoe zit dat in tijden van afzondering? Vul enkele vragen in en draag zo je steentje bij aan het Europese onderzoek naar de impact van kunst op de gezondheid tijdens de lockdown.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Oproep aan leerkrachten: Cantania

  Via het internationale project Cantania laat BOZAR leerkrachten en leerlingen proeven van de inspirerende kracht van zingen. Ben je op zoek naar een project dat de creativiteit, de concentratie, het langetermijngeheugen en de samenwerkingszin van kinderen aanscherpt? Schrijf je dan in voor Cantania!

  lees meer
  — gepubliceerd op