10

Om de uitdagingen van de Covid-19-pandemie het hoofd te kunnen bieden, besloten het Belgian National Orchestra, BOZAR en de Munt om de samenwerking die ze vier jaar geleden zijn aangegaan nog verder op te schroeven. Samen willen ze het gebruik van de beschikbare middelen optimaliseren, een hoogwaardig artistiek programma blijven bieden en hun banden met de mensen aanhalen. De drie instellingen werken ook samen aan een coherente toepassing van de voorzorgsmaatregelen die de overheid voorschrijft. Het welzijn en comfort van publiek en medewerkers is voor elk van de instellingen immers de allergrootste prioriteit.

De Henry Le Bœufzaal zal een cruciale rol spelen. BOZAR zal zijn voorzieningen prioritair ter beschikking stellen van het Belgian National Orchestra, opdat de formatie als een symfonisch orkest kan blijven functioneren, rekening houdend met de maatregelen inzake social distancing. In een eerste fase kunnen bepaalde grote producties van de Munt eventueel naar de Henry Le Bœufzaal worden verplaatst.

De voorzieningen in het Paleis voor Schone Kunsten worden aangepast om toeschouwers en artiesten zo veilig mogelijk te kunnen verwelkomen. Naast de controle op de social distancing-regel (1,5 m afstand), het regelmatig wassen van de handen en het dragen van een masker dat de neus en mond bedekt, zullen nog bijkomende maatregelen worden ingevoerd:

 1. een bijgestelde maximumbezetting van de zaal en het podium, met het oog op de veiligheid en de kwaliteit van het concert.
 2. eenrichtingsverkeer bij 6 in- en uitgangen, om een vlotte publieksstroom te garanderen. Voor de toegangscontrole worden specifieke tijdsvensters gehanteerd;
 3. de vorming van kleine toeschouwersgroepen bij heropening van de concertzaal om de maatregelen te kunnen testen en desnoods bij te sturen.
 4. de uitgifte van tickets op naam, die uitsluitend telefonisch of online gereserveerd kunnen worden. Voor klanten die dat wensen zal er een omruil-/terugbetalingsprocedure worden uitgewerkt;
 5. een aangepaste podiumindeling voor de muzikanten, in zowel de repetitie- als concertzaal. Daarbij wordt rekening gehouden met de vereiste sociale afstand en de nodige veiligheidsvoorzieningen. De praktische haalbaarheid van die aangepaste indeling zal worden getest;
 6. een zorgvuldige inrichting van de backstage en de bijkomende ruimtes die ter beschikking worden gesteld. Het dragen van een masker dat de neus en de mond bedekt, zal verplicht blijven op tal van plaatsen, om de risico's tot een minimum te herleiden.

De Covid-19-crisis heeft het digitale beleid van de drie instellingen in een stroomversnelling gebracht. De noodzaak om de sluiting van de infrastructuren snel op te vangen met originele onlinecontent, heeft heel wat digitale alternatieven voortgebracht om de culturele missie te volbrengen. Om hun aanbod te verrijken, zullen de Munt, BOZAR en het Belgian National Orchestra meer inzetten op de digitale beschikbaarheid van hun producties. De instellingen werken reeds aan programma's die elkaar beter aanvullen en beter op elkaar zijn afgestemd.

Op artistiek niveau wordt de programmatie voor het begin van het seizoen indien nodig bijgestuurd, opdat het maximale aantal muzikanten in het orkest niet overschreden zou worden. Bepaalde grootschalige producties zullen aangepast moeten worden voor kleinere symfonische formaties. Een groot deel van het klassieke repertoire kan echter gemakkelijk gebracht worden door orkesten met maximaal 50 muzikanten. Het verruimde podium van BOZAR biedt plaats voor maximaal 70 muzikanten, mits een minutieuze organisatie. Wijzigingen van de inhoud van bepaalde voorstellingen of evenementen worden desgevallend tijdig bekendgemaakt, en het publiek zal over een maximale flexibiliteit beschikken om zijn tickets om te ruilen of terug te laten betalen.

Hans Waege, intendant van het Belgian National Orchestra, Paul Dujardin, CEO en artistiek directeur van het Paleis voor Schone Kunsten en Peter de Caluwe, intendant van de Munt: “De periode die we hebben doorgemaakt en die ons ertoe dwong onze deuren gesloten te houden, heeft duidelijk gemaakt in welke mate medewerkers, muzikanten, artiesten, flexi-jobbers, managers, directeurs, partners en toeschouwers eensgezind oplossingen willen zoeken voor de artistieke, praktische en financiële uitdagingen. Samen kunnen we deze storm trotseren en deze ongeziene situatie naar een positieve ervaring ombuigen om er sterker uit te komen. Dit moet leiden tot een duurzame versterking van de samenwerking tussen de federale culturele instellingen.”


 • © Caroline Lessire

  Uitzonderlijke openingsuren voor slot Keith Haring

  De expo rond de kunst en het activisme van de Amerikaanse kunstenaar is stevig op weg om onze meest succesvolle tentoonstelling ooit te worden. Om er voor te zorgen dat je deze historische expo niet hoeft te missen, gelden er buitengewone openingsuren van 18 t.e.m. 21 juli.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Koop je museumPASSmusées via onze website!

  De razend populaire pas waarmee je een jaar lang meer dan 200 tentoonstellingen kan bezoeken, kan je nu ook op onze website bemachtigen. Koop je museumPASSmusées online en reserveer meteen ook je tijdslot voor een van onze expo’s. Bij je bezoek aan BOZAR pik je jouw museumpas en ticket(s) op bij BOZAR TICKETS.

  — gepubliceerd op
 • Keith Haring artwork © Keith Haring Foundation

  Stichting ENGIE schenkt 1000 expotickets aan zorgpersoneel

  De afgelopen maanden zette het zorgpersoneel dag op dag alles op alles om op te boksen tegen het coronavirus. De Stichting ENGIE wil de zorgverleners van het CHU Sint-Pieters- en Erasmusziekenhuis dan ook huldigen voor hun volharding en inzet.

  lees meer
  — gepubliceerd op