20

Na de grote onzekerheden van de laatste maanden, zijn we blij dat we jullie weer bij BOZAR kunnen verwelkomen. We kunnen dat niet doen met het programma dat we voorzien hadden, maar met een aangepast aanbod waarin we elkaar op de veiligste manier kunnen terugzien. Om ons zo goed mogelijk te kunnen aanpassen aan de wisselende omstandigheden en jullie in de best mogelijke condities te kunnen verwelkomen, is een deel van onze programmatie nog in volle ontwikkeling. Blijf ons daarom het hele seizoen lang volgen en wij zullen jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden. Want in alle onzekerheden is er één zekerheid: hoewel we minder publiek tegelijk kunnen ontvangen, gaan we niet voor minder kwaliteit op onze podia en in onze zalen!

Wat niet veranderd is, is ons seizoensthema: Art & Well-being. Rond dat thema hebben we een tintelend programma samengesteld met tentoonstellingen, concerten, performances, debatten en workshops. Kan het nog actueler, nu we met z’n allen de psychologische, sociale en economische gevolgen dragen van een lockdown?

Kunst is namelijk goed voor ons. Goed voor ons fysiek, mentaal en sociaal welbevinden. Kunst maken en mee maken biedt niet alleen schoonheid, troost en vreugde in tijden van crisis en een wereldwijde pandemie. Het is een basisbehoefte van de mens. De kunsten verbinden, geven innerlijke kracht, zoeken de grenzen op en bieden ons perspectieven op een betere, andere wereld.

Dirk De Wachter, psychiater en hoogleraar (UPC KU Leuven), is dit seizoen onze ambassadeur en zal geregeld bij ons te zien zijn. Hij werpt zijn blik op kunst en welzijn, en heeft alvast deze bemoedigende woorden: ‘Laat ons ook in deze rare tijden de kunsten gebruiken om de verbeelding en de verbinding te verstevigen. Daar waar we elkaar niet mogen aanraken, kunnen we misschien in het onrechtstreeks genieten van het kunstwerk, een merkwaardige verbinding vinden die soms nog meer verstrengeld is dan in de directe aanraking.’

Het nieuwe seizoen is er een als nooit tevoren. Klaar voor een heilzame dosis Art & Well-being bij BOZAR?


 • © Poppr

  Oproep tot het indienen van kandidaturen voor de functie van directeur-generaal / directrice-generaal van BOZAR (V/M/X)

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Een vakantie vol kunst

  Cultuur is vitaal voor ons welzijn, dat heeft deze periode meer dan ooit duidelijk gemaakt. De schoolvakantie is een uitgelezen moment om je lente te vullen met een dosis kunst dankzij onze tentoonstellingen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Yannick Sas

  Koninklijk bezoek voor Roger Raveel

  BOZAR viert het 100ste geboortejaar van de Belgische schilder Roger Raveel met een prestigieuze, grootschalige retrospectieve van zijn werk. De allereerste bezoeker was onze koninklijke buurman Koning Filip.

  lees meer
  — gepubliceerd op