28

De nieuwe editie van Next Generation, Please! ziet er alvast veelbelovend uit! Dit initiatief biedt een platform voor jongeren die in deze periode problemen van isolement ondervinden en hiervoor oplossingen willen aanbieden. Dat is zeer belangrijk in een tijd met een bijzondere nood om sociale banden, en zeker deze tussen verschillende generaties, te herstellen.

Dit jaar gaan we nog een stapje verder: we nodigen groepen uit om na te denken over het format van het evenement. Dit kan gaan van een tentoonstelling, waar we tot nog toe de voorkeur aan gaven, tot meer vernieuwende formules zoals een festival of participatieve evenementen die in mei 2021 zullen plaatsvinden. In het kader van Studiotopia nodigen we jongeren uit om in het bijzonder na te denken over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals).

Hieronder vind je alvast een kort overzicht van de zes geselecteerde projecten.

Espaces vers, voorgesteld door L’Absolu Théâtre, buigt zich over het discours ten dienste van de feministische strijd. Onder leiding van actrice en danseres Charlotte Simon en dichter en regisseur Aurélien Dony presenteren jongeren uit het vijfde en zesde jaar van een humaniora uit Dinant voor de gelegenheid feministisch geïnspireerde poëtische teksten.

D’Broej (Bruxelles s’Organise pour l’Émancipation des Jeunes) nodigde de jongeren van de vereniging uit om zich uit te spreken over racisme, de plaag die onze hedendaagse samenleving treft, en over de moeilijkheden waarmee de jonge generatie tijdens deze gezondheidscrisis te maken krijgt. Liza Mathijs begeleidt hen en helpt met het presenteren van films, performances en foto’s.

De kunstenaars Délia Remy, Gilles Escoyez en Laurie Perissutti hebben samen met sociologe Maryam Kelly jongeren uit Brussel en de Zwitserse Jura samengebracht rond La Claque!, sociaal geëngageerd theater met een knipoog naar de actualiteit. Het onderwerp? Jonge mensen met een onzekere toekomst die ook na COVID-19 hun weg moeten vinden in deze wereld. Een samenwerking die wordt voorgesteld door de Foyer des jeunes des Marolles, met als afsluiter een film en voorstelling.

Hujo creëerde een dialoog tussen jongeren, vluchtelingen en daklozen. Auke Mertens, Fani Batchvarova, Fleur Writz en een twintigtal jongeren van 20 tot 26 brengen een creatieve reflectie over isolement. Is deze fysiek of maatschappelijk? Wat zijn de drijfveren en de effecten ervan? Het antwoord komt met My Space – MY Life, in de vorm van een tentoonstelling/performance. Een project dat gerealiseerd werd met de medewerking van OURB (Open Urban Action Collective).

Het project dat door twee docenten van het Athénée Léonie de Waha (Luik) wordt gedragen, wil onze relatie met Afrika in vraag te stellen. Gebaseerd op de recente geschiedenis van Rwanda stelt het de studenten voor om in de openbare ruimte te spreken over genocide en dekolonisatie dankzij de artistieke bijdrage van Bruce Clarke en Patrick Séverin. Het project eindigt met een rondleiding en een voorstelling.

In samenwerking met kunstenaar Alexandra Vanoussis opent het hedendaags kunstencentrum Wiels de deuren voor jongeren die hun onderwijsinstelling en de samenleving waarin ze actief zijn, in vraag stellen. Zo krijgen ze een ruimte om de kwestie van de representatie van de jeugd en de toe-eigening van haar imago in de hedendaagse samenleving aan te pakken. Films en een workshop sluiten hun werk af.

Wij danken alle deelnemers die ons hun projecten hebben toegestuurd, en de partners van deze nieuwe editie: de stichting P&V, de Federatie Wallonië-Brussel, de Nationale Loterij en de stichting Engie.

 

STUDIOTOPIA wordt medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

 


 • Het monumentale orgel van de Grote Zaal Henry Le Bœuf © Dirty Monitor

  Brand in het Paleis voor Schone Kunsten

  We willen iedereen bedanken voor de overweldigende, emotionele berichten die we na de gruwelijke gebeurtenissen van gisteren hebben ontvangen. We kunnen niet genoeg benadrukken hoezeer we jullie steun tijdens deze traumatische dagen waarderen, hoe het ons hoop geeft voor de toekomst, en hoe het onze vastberadenheid opbouwt om dit te overwinnen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Design by Decay, Decay by Design / Andrea Ling (CA) Credit: tom mesic

  Neem deel aan de STARTS Prize 2021

  De prestigieuze STARTS Prize lanceerde recent een nieuwe oproep in het kader van de wedstrijd van 2021. Inzendingen moeten voor 3 maart 2021 worden ingediend. BOZAR wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de winnaars.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Geniet nog langer van je MuseumPassMusées abonnement!

  Alle abonnementen van de MuseumPassMusées werden vanaf 1 november op pauze gezet. Daardoor verlies je dus geen dag van je abonnement, dat terug geactiveerd wordt van zodra je de museumpas weer gebruikt.

  lees meer
  — gepubliceerd op