18

De nieuwe editie van Next Generation, Please! ziet er alvast veelbelovend uit! Dit initiatief biedt een platform voor jongeren die in deze periode problemen van isolement ondervinden en hiervoor oplossingen willen aanbieden. Dat is zeer belangrijk in een tijd met een bijzondere nood om sociale banden, en zeker deze tussen verschillende generaties, te herstellen.

Dit jaar gaan we nog een stapje verder: we nodigen groepen uit om na te denken over het format van het evenement. Dit kan gaan van een tentoonstelling, waar we tot nog toe de voorkeur aan gaven, tot meer vernieuwende formules zoals een festival of participatieve evenementen die in mei 2021 zullen plaatsvinden. In het kader van Studiotopia nodigen we jongeren uit om in het bijzonder na te denken over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals).

Hieronder vind je alvast een kort overzicht van de zes geselecteerde projecten.

Espaces vers, voorgesteld door L’Absolu Théâtre, buigt zich over het discours ten dienste van de feministische strijd. Onder leiding van actrice en danseres Charlotte Simon en dichter en regisseur Aurélien Dony presenteren jongeren uit het vijfde en zesde jaar van een humaniora uit Dinant voor de gelegenheid feministisch geïnspireerde poëtische teksten.

D’Broej (Bruxelles s’Organise pour l’Émancipation des Jeunes) nodigde de jongeren van de vereniging uit om zich uit te spreken over racisme, de plaag die onze hedendaagse samenleving treft, en over de moeilijkheden waarmee de jonge generatie tijdens deze gezondheidscrisis te maken krijgt. Liza Mathijs begeleidt hen en helpt met het presenteren van films, performances en foto’s.

De kunstenaars Délia Remy, Gilles Escoyez en Laurie Perissutti hebben samen met sociologe Maryam Kelly jongeren uit Brussel en de Zwitserse Jura samengebracht rond La Claque!, sociaal geëngageerd theater met een knipoog naar de actualiteit. Het onderwerp? Jonge mensen met een onzekere toekomst die ook na COVID-19 hun weg moeten vinden in deze wereld. Een samenwerking die wordt voorgesteld door de Foyer des jeunes des Marolles, met als afsluiter een film en voorstelling.

Hujo creëerde een dialoog tussen jongeren, vluchtelingen en daklozen. Auke Mertens, Fani Batchvarova, Fleur Writz en een twintigtal jongeren van 20 tot 26 brengen een creatieve reflectie over isolement. Is deze fysiek of maatschappelijk? Wat zijn de drijfveren en de effecten ervan? Het antwoord komt met My Space – MY Life, in de vorm van een tentoonstelling/performance. Een project dat gerealiseerd werd met de medewerking van OURB (Open Urban Action Collective).

Het project dat door twee docenten van het Athénée Léonie de Waha (Luik) wordt gedragen, wil onze relatie met Afrika in vraag te stellen. Gebaseerd op de recente geschiedenis van Rwanda stelt het de studenten voor om in de openbare ruimte te spreken over genocide en dekolonisatie dankzij de artistieke bijdrage van Bruce Clarke en Patrick Séverin. Het project eindigt met een rondleiding en een voorstelling.

In samenwerking met kunstenaar Alexandra Vanoussis opent het hedendaags kunstencentrum Wiels de deuren voor jongeren die hun onderwijsinstelling en de samenleving waarin ze actief zijn, in vraag stellen. Zo krijgen ze een ruimte om de kwestie van de representatie van de jeugd en de toe-eigening van haar imago in de hedendaagse samenleving aan te pakken. Films en een workshop sluiten hun werk af.

Wij danken alle deelnemers die ons hun projecten hebben toegestuurd, en de partners van deze nieuwe editie: de stichting P&V, de Federatie Wallonië-Brussel, de Nationale Loterij en de stichting Engie.

 

Partners: P&V, Fédération Wallonie-Bruxelles, Stichting Engie, Nationale Loterij, VGC, Studiotopia. Project uitgevoerd met de steun van het Koningin Mathildefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. STUDIOTOPIA wordt medegefinancierd door het programma Creative Europe van de Europese Unie.

 


 • © Appel Nova XX 2021

  NOVA_XX-biënnale 2021

  De NOVA_XX-biënnale is aan haar derde editie toe en vindt plaats op 8 en 10 december 2021. Stuur jouw project in vóór 28 mei.  

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Bridges Industry Day presenteert 7 eerste projecten

  Op donderdag 27 mei presenteert de Bridges Industry Day een aantal nieuwe projecten uit de landen van het Oostelijk Partnerschap (Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne). Zeven filmprojecten in ontwikkeling zullen worden gepresenteerd door Tamara Tatishvili, specialist in internationale coproductiemarkten en oostelijke regio's, in dialoog met de projectleiders.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Café Victor opnieuw open op 8 mei

  Vanaf zaterdag 8 mei zal Café Victor haar spreekwoordelijke deuren opnieuw openen. Enkel het terras is weer open en verwelkomt jullie graag aan tafels van maximum 4 personen, van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 19:00. Maandag blijven we naar goede gewoonte gesloten. De kaart zal zich beperken tot enkele highlights van ons menu.

  lees meer
  — gepubliceerd op