04

De prestigieuze STARTS Prize lanceerde recent een nieuwe oproep in het kader van de wedstrijd van 2021. De deadline voor inzendingen was oorspronkelijk 3 maart 2021, maar werd verlengd tot 15 maart. BOZAR wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de winnaars.

Elk jaar presenteert de Europese Commissie met de STARTS Prize innovatieve projecten op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap, die kunnen bijdragen aan ecologische, economische en maatschappelijke vernieuwing. Wetenschappers, technologen, kunstenaars, instellingen, laboratoria en bedrijven worden uitgenodigd om voor 15 maart hun projecten voor de STARTS Prize 2021 in te dienen. Alle informatie is beschikbaar op de website van dit evenement.

Het project STARTS (Science + Technology + ARTS) van het Horizon 2020 Research and Innovation Programme, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, wil nieuwe synergieën tussen onderzoek, technologie en kunst stimuleren. Op die manier bouwt het initiatief mee aan een doeltreffende Europese visie op technologische vernieuwing met oog voor menselijke waarden en behoeften. Innovatie is precies wat we nodig hebben om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa in de nabije toekomst voor staat. De Europese Commissie mikt via de STARTS Prize op projecten en burgers die hieraan een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

Kandidaten moeten vernieuwende werken voorstellen, die zich op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst situeren en die bijdragen aan wetenschappelijke en maatschappelijke innovatie. Naast de STARTS- trofeeën krijgen de winnaars elk een prijs van 20.000 euro en nemen ze deel aan het Ars Electronica Festival (Linz) in september 2021 en aan een tentoonstelling en diverse evenementen in onder andere BOZAR en de Waag (Amsterdam).

Waag je kans en noteer alvast de volgende data voor de editie van 2021:

- deadline voor het indienen van aanvragen: 15 maart

- juryoverleg: 23 tot 25 april

- bekendmaking van de winnaars: half juni

- tentoonstelling Ars Electronica Festival: 8 tot 12 september

- tentoonstelling in BOZAR: van 25 september tot 24 oktober

STARTS Prize 2021 wordt gesteund door Ars Electronica, BOZAR, Waag en voor het eerst door La French Tech Grande Provence, INOVA +, T6 Ecosystems SRL en de Frankfurter Buchmesse.


 • © Caroline Lessire

  Proximus verlengt partnerschap met BOZAR

  Proximus verlengt het partnership met BOZAR voor nog eens drie jaar. Door deze cruciale ondersteuning in een moeilijke periode voor BOZAR onderstreept Proximus het maatschappelijke belang van cultuur om mensen samen te brengen en welzijn en sociale inclusie te bevorderen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Still Standing for Culture

  Omdat cultuur wel ‘essentieel’ is. Omdat cultuur noodzakelijk is voor de ontplooiing van het individu en de samenleving. Omdat cultuur mensen samenbrengt op een moment dat we meer dan ooit verdeeld lijken. Omdat cultuur broodnodige sociale relaties smeedt. Omdat cultuur een sector is die tienduizenden mensen tewerkstelt. Omdat cultuur meer is dan enkel musea. Omdat we elkaar nodig hebben.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Hommage aan Chick Corea

  De Amerikaanse jazzpianist en componist Chick Corea is op 79-jarige leeftijd overleden aan een zeldzame variant van kanker. De jazzwereld verliest hiermee een van zijn grootste iconen.

  lees meer
  — gepubliceerd op