04

De Amerikaanse jazzpianist en componist Chick Corea is op 79-jarige leeftijd overleden aan een zeldzame variant van kanker. De jazzwereld verliest hiermee een van zijn grootste iconen.

Tijdens zijn rijke carrière werkte Chick Corea samen met legendarische jazzgrootheden als trompettist Miles Davis, pianist Herbie Hancock en bassist Stanley Clarke. Hij werd maar liefst 65 keer genomineerd voor een Grammy Award, waarvan hij er 23 kon verzilveren. Hij vernieuwde de jazz in de jaren 70, toen hij Return to forever oprichtte, waarmee hij een van de grote pioniers van de fusion werd. Hij bewandelde veel stilistische paden, en kon genres mengen als geen ander, waarbij hij steeds nieuwe mogelijkheden van de piano exploreerde.

Chick Corea was verschillende malen te gast bij BOZAR. In 2015 dialogeerde hij met die andere pianolegende Herbie Hancock en in 2018 trakteerde hij het publiek op een intens recital met eigen werk en standards, waarin hij ook Mozart en Bartók wist te mengen. Normaal zou hij ook op 11 maart 2020 in onze grote zaal hebben geschitterd, maar het was het eerste concert dat we moesten annuleren door de coronacrisis. We willen onze steun betuigen aan zijn familie, vrienden en alle muziekliefhebbers die getroffen zijn door dit grote verlies.


 • Design by Decay, Decay by Design / Andrea Ling (CA) Credit: tom mesic

  Ben jij de eerste Belgische laureaat van de STARTS Prize 2021?

  De prestigieuze STARTS Prize lanceerde recent een nieuwe oproep in het kader van de wedstrijd van 2021. De deadline voor inzendingen was oorspronkelijk 3 maart 2021, maar werd verlengd tot 15 maart. BOZAR wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de winnaars.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Caroline Lessire

  Proximus verlengt partnerschap met BOZAR

  Proximus verlengt het partnership met BOZAR voor nog eens drie jaar. Door deze cruciale ondersteuning in een moeilijke periode voor BOZAR onderstreept Proximus het maatschappelijke belang van cultuur om mensen samen te brengen en welzijn en sociale inclusie te bevorderen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Still Standing for Culture

  Omdat cultuur wel ‘essentieel’ is. Omdat cultuur noodzakelijk is voor de ontplooiing van het individu en de samenleving. Omdat cultuur mensen samenbrengt op een moment dat we meer dan ooit verdeeld lijken. Omdat cultuur broodnodige sociale relaties smeedt. Omdat cultuur een sector is die tienduizenden mensen tewerkstelt. Omdat cultuur meer is dan enkel musea. Omdat we elkaar nodig hebben.

  lees meer
  — gepubliceerd op