11

Het project Alexandria: (re)activating common urban imaginaries (ALEX) wil een frisse blik werpen op de vele uitdagingen waar de kunst- en erfgoedsector voor staat, door het symbolische en historische prisma van de stad Alexandrië en haar invloed op de stedelijke ontwikkeling in het Middellandse Zeegebied en daarbuiten. ALEX omvat twee residentiecycli die zich onafhankelijk van elkaar zullen ontwikkelen, maar die elkaar op verschillende momenten tijdens de projectcyclus zullen ontmoeten.

Dit project wordt gesteund door Creative Europe, een programma van de Europese Unie, en maakt gebruik van de middelen van 8 belangrijke partners: het Koninklijk Museum van Mariemont (Morlanwelz), het Paleis voor Schone Kunsten – BOZAR (Brussel), de Cittadellarte - Fondazione Pistoletto (Biella, Italië), het MuCEM (Musée de civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) in Marseille, Onassis Stegi (Athene), de Universiteit Leiden (Nederland), Kunsthal Aarhus (Denemarken) en het Undo Point Centre for Contemporary Art (Nicosia, Cyprus).

1. Open oproep voor het Caravan Residency Programme: Thinking with Alexandria

Het Caravan Residency Programme wil de Europese steden Athene, Brussel, Marseille en Nicosia nader onderzoeken, gezien door de lens van Alexandrië en zijn controversiële urbane denkbeelden.

Naar wie zijn wij op zoek?

Deze residentie, die gedurende een jaar doorgaat in verschillende steden, nodigt kunstenaars, cultuurbeoefenaars en activisten uit om nieuwe manieren te formuleren en te configureren voor het omgaan met en begrijpen van stedelijke, infrastructurele en sociale processen en formaties.

Lees hier alles over de residentie en hoe je je kandidaat kunt stellen:

 

2. Open oproep voor Politics of Heritage Residency Programme: School for Sonic Memory

Dit multidisciplinaire nomadische residentieprogramma onderzoekt geluid, geheugen en transmediterrane resonanties. Theatrum Mundi is curator van het programma.

Naar wie zijn wij op zoek?

De oproep richt zich tot iedereen die zich bezighoudt met het bestuderen, beschermen of produceren van collectief stedelijk geheugen in de vorm van erfgoed, soundscape, muziek, verhalen, sociale en politieke praktijken, met geluid als primair onderzoeksmedium. Samen en in samenwerking met lokale kunstenaars, urbanisten en onderzoekers vormen de deelnemers een ‘school’ voor het sonische geheugen, waarbij ze onderzoeken hoe drie steden aan de overkant van de Middellandse Zee met elkaar resoneren, hoe elementen van een verbonden en conflictueus verleden in hen hoorbaar worden gemaakt.

Lees hier alles over de residentie en hoe je je kandidaat kunt stellen:

 

Deadline voor inschrijving voor beide programma’s: 30 mei 2021

Aangezien kandidaten vloeiend Engels moeten spreken, zijn de open oproepen alleen in het Engels beschikbaar.

 


 • Bridges Industry Day presenteert 7 eerste projecten

  Op donderdag 27 mei presenteert de Bridges Industry Day een aantal nieuwe projecten uit de landen van het Oostelijk Partnerschap (Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne). Zeven filmprojecten in ontwikkeling zullen worden gepresenteerd door Tamara Tatishvili, specialist in internationale coproductiemarkten en oostelijke regio's, in dialoog met de projectleiders.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Café Victor opnieuw open op 8 mei

  Vanaf zaterdag 8 mei zal Café Victor haar spreekwoordelijke deuren opnieuw openen. Enkel het terras is weer open en verwelkomt jullie graag aan tafels van maximum 4 personen, van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 19:00. Maandag blijven we naar goede gewoonte gesloten. De kaart zal zich beperken tot enkele highlights van ons menu.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Caroline Lessire

  Er klinkt opnieuw muziek in de Grote Zaal Henry Le Bœuf

  Nauwelijks honderd dagen na de brand die op 18 januari uitbrak op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten, is de Grote Zaal Henry Le Bœuf weer operationeel. De eerste artistieke activiteit (zonder publiek) vond plaats op 28 april: een repetitie van het Belgian National Orchestra.

  lees meer
  — gepubliceerd op