24

Door de jaren heen bouwde het Paleis voor Schone Kunsten gepriviligeerde relaties uit met enkele culturele partners. Deze verenigingen hebben in ons huis een streepje voor. Met de BOZAR-afdelingen zetten ze geregeld coproducties op het getouw. Ook voor hun eigen programma vinden deze culturele partners op regelmatige basis onderdak in het Paleis voor Schone Kunsten.

Internationaal

 

België

 • Exploration du Monde
 • Het Beschrijf
 • BRONKS
 • asbl Mont des Arts
 • La Monnaie
 • Europalia
 • Festival van Vlaanderen Internationaal
 • Le Festival de Wallonie
 • La Société Philharmonique de Bruxelles
 • Jeugd en Muziek Brussel
 • Jeunesse & Arts Plastiques
 • Jeunesses Musicales de Bruxelles
 • La Jeune Peinture Belge
 • Chapelle Musicale Reine Elisabeth
 • La Cinémathèque royale de Belgique
 • L'Orchestre National de Belgique
 • La Promotion des Lettres belges de langue française 
 • Moussem

Internationaal

 

European Concert Hall Organisation

De European Concert Hall Organisation (ECHO) bestaat sinds 1994 en verenigt inmiddels de directeurs van de 17 meest prestigieuze Europese concertzalen, alsook de directeur van de Carnegie Hall van New York. ECHO wil de culturele uitwisseling en de verspreiding van composities aanmoedigen. De organisatie lanceert en promoot projecten in twee specifieke domeinen: de steun aan jonge vertolkers met een internationale betekenis (het programma Rising Stars) en de creatie van hedendaagse werken. ECHO geeft in dit verband opdrachten aan componisten die nauw samenwerken met film- en videomakers of choreografen. Zo komt een nieuw type van interdisciplinaire projecten tot stand op maat van concertzalen.
Sinds het jaar 2000 genieten deze programma's de steun van de Europese Commissie in het kader van het programma CULTURE 2000.

Lijst van de leden

Barbican Centre London 
BOZAR Brussels 
Cité de la musique Paris 
Festspielhaus Baden-Baden 
Het Concertgebouw Amsterdam 
Kölner Philharmonie 
Laeiszhalle Elbphilharmonie Hamburg 
L'Auditori Barcelona 
Megaron - The Athens Concert Hall 
Musikverein Wien 
Palace of Arts - Budapest 
Philharmonie Luxembourg 
Stockholms Konserthus 
Théâtre des Champs-Elysées Paris 
The Sage Gateshead 
Town Hall & Symphony Hall Birmingham 
Wiener Konzerthaus

 www.concerthallorganisation.eu/


België
 

Exploration du Monde

Exploration du Monde kwam in 1950 in het Paleis voor Schone Kunsten uit de startblokken.  Zij zetten in het Paleis voor Schone Kunsten jaarlijks zeven filmconferenties op het getouw. 
www.explorationdumonde.be
 


Het Beschrijf

Het beschrijf wil Brussel op de literaire kaart plaatsen. Dat doet de vereniging met de organisatie van literaire programma’s, workshops en festivals. De meeste literaire activiteiten vinden plaats in het eigen literatuurhuis Passa Porta. Tijdens het tweejaarlijkse literatuurfestival Het Groot Beschrijf overrompelen meer dan vijftig organisatoren Brussel met een honderdtal programma’s. Het beschrijf organiseert samen met BOZARLITERATURE en Promotion des Lettres de langue française het internationale festival Literair rendez-vous Brussel. De editie van 2005 droeg de naam ‘Grand Hotel Europe’ en vond plaats in het Paleis voor Schone Kunsten en Passa Porta. Het Groot Beschrijf en Literair rendez-vous wisselen elkaar af.
www.beschrijf.be
www.passaporta.be
www.grandhoteleurope.be
 


BRONKS

BRONKS maakt theater voor kinderen en jongeren tot 107 jaar. Paul Peyskens, Dimitri Leue, Ad Van Iersel en Pascale Platel: het zijn slechts enkele namen die mooie dingen doen voor BRONKS. Daarnaast speelt BRONKS ook gastheer in Brussel voor Vlaams en Nederlands jeugdtheater. Van oktober tot mei zijn op verschillende plaatsen in de stad op zaterdag- of zondagnamiddag voorstellingen te zien. Op weekdagen organiseert BRONKS schoolvoorstellingen. Bij BRONKS kunnen kinderen en jongeren ook zelf aan de slag in theater-, muziek- en dansateliers. Af en toe groeien de ateliers uit tot heuse voorstellingen. Jaarlijks hoogtepunt is het BRONKS festival begin november.
www.bronks.be
 


Kunstberg vzw

De vzw Kunstberg brengt de culturele instellingen op de Kunstberg bij elkaar. Op wandelafstand van de Grote Markt en het Centraal Station klopt het culturele hart van Brussel. Een bezoek aan de kunstige berg is een aanrader. Op elke zaterdag of zondag (het hele jaar), geeft de Kunstberg Pass toegang tot de activiteiten in de diverse kunst- en cultuurhuizen, voor een dag: ochtendconcert, tentoonstelling, film, workshop voor kinderen in het Paleis voor Schone Kunsten, bezoek aan het voormalige Paleis van Keizer Karel en het Paleis van Karel van Lotharingen, aan de tijdelijke tentoonstellingen en permanente collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, van de Koninklijke Bibliotheek en het Muziekinstrumentenmuseum of nog ontdekking van het BELvue museum of het ING Cultuurcentrum. De volledige agenda van elke zaterdag en zondag vindt u op:
www.kunstberg.be.
 


De Munt

De Brusselse Muntschouwburg werd ingehuldigd in 1700. De Munt is daarmee een van de oudste culturele instellingen van Europa. Vanaf 1981 zette Gerard Mortier de operaproducties van de Munt weer op de internationale kaart. In 1992 nam Bernard Foccroulle het roer over. Naast opera tekent de Munt ook voor dans, concerten en recitals. Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, is in de Muntschouwburg in residentie. Het Symfonieorkest en Koor van de Munt verzorgen in het Paleis voor Schone Kunsten de cyclus ‘Symfonisch uit De Munt’. Ook voor zangrecitals slaan de Munt en het Paleis voor Schone Kunsten de handen in elkaar. Het Zomerfestisval 2003 is een samenwerking tussen het PSK, de Munt en het Festival de Wallonie.
www.demunt.be
 


Europalia

Europalia is een toonaangevend internationaal festival dat om de twee jaar zijn aandacht vestigt op een land en zijn cultureel erfgoed.
Van oktober tot februari plaatst dit festival alle denkbare kunstvormen in de kijker: muziek, beeldende kunst, film, theater, dans en literatuur.
Dit gebeurt niet alleen in Brussel, maar ook in tal van andere Belgische steden en in de omringende landen. België en zijn buurlanden worden zo helemaal in de sfeer van het gastland ondergedompeld.
Sinds haar stichting in 1969 heeft Europalia al 20 festivals georganiseerd. Heel wat Europese landen kwamen zo al aan bod, waaronder Italië, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Tsjechië, Hongarije, Polen, Bulgarije en Rusland, maar ook niet-Europese landen als Mexico en Japan zorgden voor een schitterend festival.
Elk festival stond telkens onder de hoge bescherming van Z.M. de Koning van België en van het staatshoofd van het partnerland.
De partnerlanden krijgen de unieke kans om op schitterende wijze hun cultureel erfgoed en hun hedendaagse kunstenaars bij een ruim publiek kenbaar te maken.
Europalia wil zo de culturele uitwisseling tussen de volkeren stimuleren.
Als cultuurdrager bouwt Europalia mee aan de Europese integratie, met de klemtoon op de culturele diversiteit die ons continent kenmerkt en op de permanente wisselwerking met de grote wereldculturen.
www.europalia.be
 


Festival van Vlaanderen Internationaal

Het Festival van Vlaanderen organiseert jaarlijks 350 concerten in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Limburg, Mechelen en Vlaams-Brabant. Van mei tot eind november kan de muziekliefhebber zijn hart ophalen in kerken, kastelen, historische gebouwen en concertzalen van de acht festivalsteden. In Brussel is het Festival een belangrijke partner van het Paleis voor Schone Kunsten. Samen met BOZAR MUSIC en Klara organiseert het Festival van Vlaanderen jaarlijks het KlaraFestival van Vlaanderen.
www.festival.be
 


Festival de Wallonie

Het Festival de Wallonie bundelt de krachten van de Festivals van Stavelot, Luik, Saint-Hubert, Namen, Henegouwen en Waals Brabant. Elk jaar plaatst het Festival de Wallonie de diverse deelfestivals onder een thematische noemer en duidt het voor het hele seizoen een peter aan. Naast klassieke muziek staat er ook jazz, wereldmuziek, Franse chansons, dans, theater en film op het festivalmenu. Ook in Brussel laat het Festival de Wallonie van zich horen. In het Paleis voor Schone Kunsten organiseert het samen met de Afdeling Muziek enkele concerten in de Henry Le Boeufzaal.
www.festivaldewallonie.be
 


Filharmonische Vereniging

De Filharmonische Vereniging is het geesteskind van Henry Le Boeuf. Van in het prille begin stond de vereniging in voor het concertprogramma in het Paleis voor Schone Kunsten. Ook elders in Brussel organiseerde de Filharmonische Vereniging concerten. In 2002 droeg de Filharmonische Vereniging haar activiteiten als concertorganisator over aan de Afdeling Muziek van het Paleis voor Schone Kunsten. De Filharmonische Vereniging blijft actief als stichting die jonge musici wil ondersteunen. Daarvoor werkt ze samen met Euphonia.
 


Jeugd en Muziek Brussel

Jeugd en Muziek Brussel wil jonge mensen (3 tot 30-jarigen) warm maken voor muziek. Jongeren, families, kleuters, kinderen, scholen: iedere muziekliefhebber of muzikant vindt zijn gading in het aanbod. Zo zijn er de concerten in de klas, op de secundaire school en in de concertzaal. Workshops, het Klankkleurenatelier, muziekkampen en stages sporen aan tot actief musiceren. In het Brussels International Youth Orchestra doen jongeren tussen 13 en 25 heel wat podiumervaring op. Het Paleis voor Schone Kunsten vormt de uitvalsbasis van Jeugd en Muziek Brussel.
www.jeugdenmuziekbrussel.be
 


Jeunesse & Arts Plastiques

Jeunesse & Arts Plastiques is sinds 1960 actief in het Paleis voor Schone Kunsten. De vereniging wil vanuit diverse invalshoeken de kennis van moderne en hedendaagse kunst bevorderen. Daartoe organiseert het twee cycli lezingen. De ‘Cycle Fondamental’ bestaat uit een vijftal bijeenkomsten met Belgische of buitenlandse gasten. De ‘Cycle Scolaire’ maakt leerlingen uit het middelbaar onderwijs wegwijs in de beeldende kunst. Los van deze cycli organiseert JAP ook ontmoetingen met kunstenaars, reizen, lezingen en filmvoorstellingen over kunst.
www.jap.be
 


Jeunesses Musicales de Bruxelles

We schrijven 1940. In een bezet België richt Marcel Cuvelier, de directeur van de Filharmonische Vereniging Brussel, Jeugd en Muziek op. In een door nazipropaganda overspoelde maatschappij stuurt Jeugd en Muziek jongeren resoluut de andere richting uit. Betaalbare klassieke concerten moeten hen cultuur, goede smaak en de liefde voor muziek bijbrengen.

75 jaar na datum prikkelt Jeugd en Muziek nog altijd jonge oren met zo’n 1200 schoolconcerten en 350 publieke opvoeringen per jaar.

Als toonaangevende culturele instelling en partner organiseert het Paleis voor Schone Kunsten elk jaar tal van activiteiten zoals de stages tijdens de schoolvakanties en de concerten van Het orkest op kindermaat. Met de klas of het gezin kan je naar BOZAR Studio voor de interactieve concerten op kindermaat.

Website: www.jeunessesmusicales.be/Bruxelles


Jonge Belgische schilderkunst

De Vzw Jonge Belgische Schilderkunst kent sinds 1950 de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst toe. Aanvankelijk richtte de vereniging zich hoofdzakelijk op Belgische schilders en beeldhouwers. Vanaf 1963 werd de competitie opengesteld voor buitenlandse kunstenaars die minstens één jaar in België wonen. Naast beeldhouwkunst en schilderkunst komen nu ook fotografie, grafiek, video, tekenkunst, installaties en performances aan bod. Vanaf 2003 worden vier prijzen toegekend: de Prijs Pierre Crowet, de Prijs Emile Langui, de Prijs Levis voor het gebruik van kleur en de Prijs ‘Paleis voor Schone Kunsten’. Tel. 02 – 344 18 90
 


Muziekkapel Koningin Elisabeth

De Muziekkapel Koningin Elisabeth werd opgericht in 1939, twee jaar na de eerste Eugène Ysaÿe-wedstrijd (die in 1951 de Koningin Elisabethwedstrijd zou worden). Zijn belangrijkste opdracht is jong talent te helpen via gespecialiseerd, artistiek en technisch hoogstaand onderwijs. De opdracht werd in 2004 nog versterkt toen een nieuwe, meer open en flexibele, structuur werd opgezet en de pedagogische programma’s met meer personeel werden ondersteund. Het onderwijs aan de Muziekkapel verloopt tegenwoordig via vijf meesters in residentie (Augustin Dumay, Abdel Rahman El Bacha, José van Dam, Gary Hoffman en het Artemis Quartett) en een ploeg enthousiaste en onderlegde leraren, zowel vaste als gastdocenten. De Muziekkapel garandeert een vlotte overgang tussen opleiding en het concertpodium. Hij werd een belangrijke muzikale speler en een baanbrekend instituut dankzij zijn lokale en internationale contacten met orkesten, festivals en concertzalen.
www.cmre.be
 


Koninklijk Belgisch Filmarchief

Het Filmarchief kwam in 1938 in het Paleis voor Schone Kunsten tot stand. Wereldwijd is het een van de oudste en meteen ook rijkste filmarchieven. De collectie omvat kortfilms en langspeelfilms, fictie en documentaires. In 1962 kreeg het Filmmuseum een vaste stek in het Paleis voor Schone Kunsten. In twee filmzalen brengt het de collectie tot leven. Dagelijks staan er vijf films op het programma: drie geluidsfilms en twee stomme films met live piano begeleiding. Dinsdag is gereserveerd voor Belgische films, zondag vindt de reeks Jonge Filmfans plaats en op donderdag is het tijd voor de grote klassiekers. Het maandprogramma volgt telkens een drietal thema’s en brengt geregeld hulde aan een cineast. Naast de publieke filmvertoningen organiseert het museum geleide bezoeken, privé-vertoningen, seminaries en cursussen filmgeschiedenis en filmanalyse.
www.filmarchief.be
 


Het Nationaal Orkest van België

Het Nationaal Orkest van België kwam in 1936 in het Paleis voor Schone Kunsten tot stand. Het NOB voert een breed repertoire uit, zonder zich vast te pinnen op een bepaalde periode of een bepaald land. Zo vinden we in het programma klassieke en romantische stukken terug naast moderne werken uit de twintigste eeuw. Het orkest besteedt ook aandacht aan filmmuziek. Jaarlijks geeft het NOB een zeventigtal concerten waarvan ongeveer dertig in het Paleis voor Schone Kunsten. In de Henry Le Boeufzaal lopen drie concertreeksen. Het orkest werkt trouw samen met de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België. Een internationale tournee brengt het orkest in 2003 tot in Japan. Het NOB zet tevens activiteiten op het getouw voor kinderen, waaronder Klassiek met Klasse en Sa-Me-Di la musique.
www.nob-onb.be
 


La Promotion des Lettres belges de langue française

De naam van deze literaire vereniging verraadt het al: La Promotion des Lettres ‘promoot’ de Belgische Franstalige Gemeenschap in binnen- en buitenland. In de shop van het Paleis voor Schone Kunsten beheert de vereniging een eigen afdeling boeken. La Promotion de Lettres organiseert conferenties, debatten, ontmoetingen en tentoonstellingen, en zet elke maand met Le Rideau de Bruxelles Les Jeudis ‘Lire’ op het getouw. Jean Pierre Verheggen of Laurent Moossen leiden de gesprekken. Ze richten de leeslamp op Belgische én buitenlandse auteurs die een nieuw boek uithebben. Samen met Het beschrijf en het Paleis voor Schone Kunsten organiseert La Promotion de Lettres om de twee jaar Literair Rendez-vous, een internationaal literatuurfestival in het Paleis voor Schone Kunsten en het literatuurhuis Passa Porta.
www.cfwb.be/promolet/index.htm
 


MOUSSEM

Moussem Nomadisch Kunstencentrum bevraagt de heersende artistieke canon en reflecteert over de gevolgen van de globalisering veroorzaakt door nieuwe en oude migratiestromen. In zijn internationale werking focust Moussem op artiesten met een link naar of een openheid voor de Arabische wereld. Moussem richt zich op een divers stedelijk publiek en kiest er bewust voor om zijn activiteiten te integreren binnen reguliere kunsthuizen in Vlaanderen, Brussel en Europa.
http://www.moussem.be/