19

In Venetië vond in 2019 de biënnale voor hedendaagse kunst plaats. In het Belgisch paviljoen was er een tentoonstelling te zien met 20 poppen van Jos de Gruyter & Harald Thys. Een deel van hen, de ambachtslieden, stonden opgesteld in het centrale deel van het paviljoen. Zo waren er een spinster, een pottenbakster, een schilder, een organist en een belleman. De zijruimten van het paviljoen waren afgesloten voor het publiek door middel van tralies. Achter deze tralies bevonden zich gevangenen. Onder hen een levend standbeeld, een collaboratrice, een buikspreker en een misnoegde oude vrouw in een rolstoel. Een aantal van de poppen werd aangedreven door elektrische motoren die hen in staat stelden repetitieve bewegingen uit te voeren. 

Nu de biënnale van Venetië afgelopen is, verhuizen de poppen richting Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, waar ze binnenkort de antichambres zullen bevolken. In deze ruimten zullen de figuren, aangevuld met nieuwe elementen, deel gaan uitmaken van een Hedendaags Museum voor Volkskunst. Een plek waar oude tradities en hedendaagse gebruiken mekaars pad kruisen.

​​​​​​​​​​De publicatie van MONDE CANE – nu te koop bij BOZAR – valt samen met de gelijknamige tentoonstelling van Jos de Gruyter en Harald Thys voor het Belgisch paviljoen van de 58e Biënnale van Venetië. MONDE CANE functioneert als een compilatie van artikelen die rapporteren over de verschillende feiten en gebeurtenissen die plaatsvinden in de wereld die ons omringt. Elk artikel bestaat uit een beschrijvende tekst en een of meerdere illustraties. Vanaf het begin, is het boek een internationale publicatie. De teksten verschijnen willekeurig in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Italiaans.

MONDO CANE door Jos de Gruyter & Harald Thys
Curator: Anne-Claire Schmitz

Wist je dat?

  • Hoe benut ik ze optimaal in 2020?

    DE BOZAR GIFT CARD

    Concert, film, expo, theater – met de BOZAR GIFT CARD zijn de opties eindeloos. Hier alvast een selectie evenementen die slechts het feestelijk topje van de enorme cadeauberg zijn.

    — gepubliceerd op