08

Belgian National OrchestraJames Feddeck leiding – Javier Perianes piano

Programma

Symfonie nr. 8, D 759, "Onvoltooide" Franz Schubert
Concerto voor piano en orkest nr. 2, op. 19 Ludwig van Beethoven
Symfonie nr. 5, op. 67 Ludwig van Beethoven


ONVOLTOOID

Afleiding, verwaarlozing? Waarom Franz Schubert zijn Achtste Symfonie onvoltooid liet zullen we nooit weten. De klassieke symfonie kent vier delen, zoals ook te horen is in de Vijfde van Beethoven – misschien wel zijn bekendste werk met de beroemde, dreigende opening. Een subliem muzikaal werk, waarvan iedereen de opening kent. Schubert schreef echter maar twee van de gangbare vier symfonische delen.
Iets dat niet af is, laat ons vaak onbevredigd achter. Maar wanneer is het dan klaar? Is iets wel ooit écht af? Leonardo da Vinci stelde al: “Een kunstwerk is nooit af, het wordt alleen verlaten.” Dit blijkt ook het geval bij het Tweede Pianoconcert van Beethoven, dat bij ons gespeeld zal worden door de Spaanse Javier Perianes. De componist was er nooit echt tevreden mee en bleef er zo lang aan sleutelen dat hij een ander concerto af schreef in de tussentijd, dat we nu kennen als zijn Eerste.
En de Achtste van Schubert? Die wordt gewoon onvoltooid opgevoerd. Al is het misschien niet af, het is mooi zoals het is.