Belgian National Orchestra

‘Belgian National Orchestra’

11 Okt.'19
- 20:00

James Feddeck & Javier Perianes

ONVOLTOOID

Afleiding, verwaarlozing? Waarom Franz Schubert zijn Achtste Symfonie onvoltooid liet zullen we nooit weten. De klassieke symfonie kent vier delen, zoals ook te horen is in de Vijfde van Beethoven – misschien wel zijn bekendste werk met de beroemde, dreigende opening. Een subliem muzikaal werk, waarvan iedereen de opening kent. Schubert schreef echter maar twee van de gangbare vier symfonische delen.
Iets dat niet af is, laat ons vaak onbevredigd achter. Maar wanneer is het dan klaar? Is iets wel ooit écht af? Leonardo da Vinci stelde al: “Een kunstwerk is nooit af, het wordt alleen verlaten.” Dit blijkt ook het geval bij het Tweede Pianoconcert van Beethoven, dat bij ons gespeeld zal worden door de Spaanse Javier Perianes. De componist was er nooit echt tevreden mee en bleef er zo lang aan sleutelen dat hij een ander concerto af schreef in de tussentijd, dat we nu kennen als zijn Eerste.
En de Achtste van Schubert? Die wordt gewoon onvoltooid opgevoerd. Al is het misschien niet af, het is mooi zoals het is.
 

James Feddeck
leiding
Javier Perianes
piano
Programma
Franz Schubert

Symfonie nr. 8, D 759, "Onvoltooide"

Ludwig van Beethoven

Concerto voor piano en orkest nr. 2, op. 19

Ludwig van Beethoven

Symfonie nr. 5, op. 67

Onderwijs

Secundair Onderwijs

Hoger Onderwijs

Default

Muziek met Klasse

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL