22

Belgian National Orchestra NFM ChoirStanislav Kochanovsky leiding – Tatiana Pavlovskaya sopraan – Oleg Dolgov tenor – Rodion Pogossov bariton – Agnieszka Franków-Żelazny koorleiding

Programma

Ego sum pastor bonus Paweł Łukaszewski
Totus tuus Henryk Mikolaj Górecki
Concerto voor orkest Witold Lutoslawski
The Bells Sergej Rachmaninov


​​​​​​​​​​​​​​De werken van de Poolse componisten in dit programma behoren tot twee muzikale werelden die niet verder uit elkaar hadden kunnen liggen. Enerzijds zijn er de korte, eufonische koorgebeden van Paweł Łukaszewski en Henryk Mikołaj Górecki - aan de andere kant Witold Lutosławski’s Concert voor orkest: een groots en abstract fresco.
Het lied Ego sum pastor bonus ("Ik ben de goede herder") van Paweł Łukaszewski, voor gemengd a capella-koor, knoopt aan bij de vierstemmige-motettraditie van Wacław van Szamotuły, beschouwd als de grootste Poolse componist vóór Chopin. Het werk werd geschreven ter ere van Johannes Paulus II.
Totus Tuus is een van Henryk Mikołaj Górecki’s bekendste werken. De Latijnse titel is symbolisch geladen - zo luidde immers het motto van deze paus, die een uitdrukking wil zijn van totale toewijding aan de Maagd Maria: "Ik ben helemaal van jou." De aanleiding voor dit lied vormde het derde Poolse bezoek van paus Johannes Paulus II.
Het Concerto voor orkest van Witold Lutosławski, dat als een hoogtepunt geldt van de 20e-eeuwse muziek, werd in vier jaar tijd geschreven (1950-1954). Dit krachtige klankenspel lijkt de onverbiddelijke gruwel van de geschiedenis te weerspiegelen en het relaas te doen van de in de ketens van Sovjet en Nazi totalitarismen. Het concerto bereikt zijn hoogtepunt in het slotdeel. Het geheel zich uitstort in een overdaad aan kleuren. Het concert is opgedragen aan de dirigent Witold Rowicki.