17

Belgian National Orchestra NFM ChoirStanislav Kochanovsky leiding – Tatiana Pavlovskaya sopraan – Oleg Dolgov tenor – Rodion Pogossov bariton – Agnieszka Franków-Żelazny koorleiding

Programma

Ego sum pastor bonus Paweł Łukaszewski
Totus tuus Henryk Mikolaj Górecki
Concerto voor orkest Witold Lutoslawski
The Bells Sergej Rachmaninov


BELLS OF INFERNO

Elke reiziger die door Polen reist, merkt op dat het land lange tijd in de ban was van religie. Deze culturele bagage heeft ook het werk van verschillende musici sterk beïnvloed. Zo componeerde Paweł Łukaszewski Ego som pastor bonus (“Ik ben een goede priester”). Witold Lutoslawski gaf de voorkeur aan plechtigere tonen in zijn Concerto for Orchestra. Ook Henryk Mikołaj Górecki gaat de spirituele tour op Totus Tuus, of “Geheel de uwe (Maria)” in het Nederlands.
In dit concert horen we eveneens The Bells een werk van Rachmaninov. Een studente van de componist schreef hem anoniem een brief met de suggestie het gelijknamige gedicht van Edgar Allen Poe op muziek te zetten. In het gedicht wordt het geluid van verschillende klokken beschreven, van lichte zilveren belletjes tot zware ijzeren kolossen, wat vaak wordt geïnterpreteerd als een metafoor voor het leven. Rachmaninov brengt dit klokkengelui tot leven in zijn compositie, bij ons gespeeld onder leiding van dirigent Stanislav Kochanovski.

De a cappella koorwerken (Ego sum pastor bonus & Totus tuus) zullen worden gedirigeerd door Agnieszka Franków-Żelazny, koorleider van het NFM Choir.