Belgian National Orchestra
Klarafestival

‘Belgian National Orchestra’

20 Maa.'20
- 20:00

Stanislav Kochanovsky

​​​​​​​​​​​​​​De werken van de Poolse componisten in dit programma behoren tot twee muzikale werelden die niet verder uit elkaar hadden kunnen liggen. Enerzijds zijn er de korte, eufonische koorgebeden van Paweł Łukaszewski en Henryk Mikołaj Górecki - aan de andere kant Witold Lutosławski’s Concert voor orkest: een groots en abstract fresco.
Het lied Ego sum pastor bonus ("Ik ben de goede herder") van Paweł Łukaszewski, voor gemengd a capella-koor, knoopt aan bij de vierstemmige-motettraditie van Wacław van Szamotuły, beschouwd als de grootste Poolse componist vóór Chopin. Het werk werd geschreven ter ere van Johannes Paulus II.
Totus Tuus is een van Henryk Mikołaj Górecki’s bekendste werken. De Latijnse titel is symbolisch geladen - zo luidde immers het motto van deze paus, die een uitdrukking wil zijn van totale toewijding aan de Maagd Maria: "Ik ben helemaal van jou." De aanleiding voor dit lied vormde het derde Poolse bezoek van paus Johannes Paulus II.
Het Concerto voor orkest van Witold Lutosławski, dat als een hoogtepunt geldt van de 20e-eeuwse muziek, werd in vier jaar tijd geschreven (1950-1954). Dit krachtige klankenspel lijkt de onverbiddelijke gruwel van de geschiedenis te weerspiegelen en het relaas te doen van de in de ketens van Sovjet en Nazi totalitarismen. Het concerto bereikt zijn hoogtepunt in het slotdeel. Het geheel zich uitstort in een overdaad aan kleuren. Het concert is opgedragen aan de dirigent Witold Rowicki.

Stanislav Kochanovsky
leiding
Tatiana Pavlovskaya
sopraan
Oleg Dolgov
tenor
Rodion Pogossov
bariton
Agnieszka Franków-Żelazny
koorleiding
Programma
Paweł Łukaszewski

Ego sum pastor bonus

Henryk Mikolaj Górecki

Totus tuus

Witold Lutoslawski

Concerto voor orkest

Sergej Rachmaninov

The Bells

Onderwijs

Secundair Onderwijs

Hoger Onderwijs

Default

Muziek met Klasse

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL