06

Belgian National OrchestraHugh Wolff leiding – Martin Grubinger percussie

Programma

Fanfare for the Common Man Aaron Copland
Frozen in Time Avner Dorman
Javelin Michael Torke
Symfonische dansen, op. 45 Sergej Rachmaninov


Door de maatregelen in verband met COVID-19 kan dit evenement jammer genoeg niet plaatsvinden. In samenspraak met haar partners zoekt BOZAR een nieuwe datum. Als je al een ticket voor dit evenement hebt gekocht, dan vind je hier alle nodige informatie.
 

RYTHM & PERCUSSION

Indoafrica, Eurasia en de Americas. Zo worden de drie supercontinenten genoemd die bestonden lang voordat er mensen op aarde rondliepen. Componist Avner Dorman heeft geprobeerd “denkbeeldige snapshots” van deze continenten te maken, op verschillende momenten in de tijd. Hij begint in Eurasia tijdens de prehistorie en neemt ons mee via Indo-Africa naar de Americas, die vandaag de dag nog steeds verbonden zijn in een grote landmassa. Percussionist Martin Grubinger trekt alles uit de kast om dit energieke werk gestalte te geven – hij bespeelt maar liefst 23 percussie-instrumenten!
Ook in Symfonische Dansen, het laatste werk van Rachmaninov, is tijd het leidende element. Levendige, energieke ritmes worden afgewisseld met weelderige harmonieën. In zijn eerste schetsen noemde Rachmaninov de drie delen “Middag”, “Avondschemering” en “Middernacht”. Volgens sommigen wist Rachmaninov dat dit zijn laatste werk zou zijn. Passend horen we in het laatste deel referenties aan Dies Irae-motief, dat hij ook in eerdere werken gebruikte, om te eindigen met een dramatische climax, waarbij hij het woordje ‘Hallelujah’ schreef.