08

Deze tentoonstelling is gesloten omwille van de huidige gezondheidsmaatregelen. Zorg goed voor jezelf, je familie en vrienden.   
 

​​​​​​​Twintig jaar na haar eerste solotentoonstelling in Brussel, in de antichambres van het Paleis voor Schone Kunsten, staat de Belgische beeldend kunstenaar Ana Torfs hier terug met verschillende nieuwe werken, waaronder Sideshow. In deze installatie verschijnen en verdwijnen — in een abstract decor met veelkleurig licht — een reeks figuren zonder gezicht, zoals een geisha, de onzichtbare man, vogelmensen en een illusionist met grote handen. In de filmische beelden, die in stop-motion werden opgenomen met diverse performers, keert de kunstenaar terug naar enkele oude voorliefdes : theater, stille film, poppenkast, butoh, circus, maskerade en cabaret.

Ana Torfs (°1963) woont en werkt al meer dan 30 jaar in Brussel. Ze had onder meer solotentoonstellingen in Pori Art Museum, Finland (2017), Calouste Gulbenkian Museum, Lissabon  (2016), WIELS, Brussel (2014), en K21-Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf (2010). Ze nam deel aan belangrijke internationale groepstentoonstellingen zoals Power of Language, Museum der Moderne, Salzburg (2018), Reading Cinema, Finding Words, Art after Marcel Broodthaers, National Museum of Modern Art, Tokyo (2014), en tal van biënnales. Ze bereidt momenteel een solotentoonstelling voor in MUAC, Mexico City. 

Wist je dat?

  • Interview met Ana Torfs

    De adem van de kunstenaar

    Het was een zware klap voor kunstenares Ana Torfs toen haar gloednieuwe tentoonstelling bij BOZAR na amper één dag de deuren alweer moest sluiten door de coronacrisis. De lockdown bracht ze, na de uitputtende voorbereidingen voor de expo, door in haar wandelschoenen en op de fiets. Gelukkig zijn de bezwerende installaties van The Magician & the Surgeon - tegelijkertijd toegankelijk direct en complex veelgelaagd – weer open voor het publiek. Een interview met de kunstenares.

    — gepubliceerd op

Zie ook