12

Trio AriesDesguin Quartet

Trio Aries

Verklärte Nacht, op. 4 (arr. Eduard Steuermann) Arnold Schönberg

Desguin Kwartet

Strijkkwartet, op. 10 Peter Benoit
Danish Traditional NN


Jaarlijks kronen ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld twee Belgische kamermuziekensembles tot Supernova’s. In 2020 werden Desguin Kwartet en Trio Aries geselecteerd. Het laureatenconcert op Klarafestival, dat met één jaar vertraging nu wordt ingehaald, is de aftrap van een Belgische tournee.
 
Het Antwerpse Desguin Kwartet speelt het enige strijkkwartet van de Belgische componist Peter Benoit. Deze componeerde dit werk, dat doet denken aan de strijkkwartetten van Schumann, in 1858 tijdens een studiereis doorheen Duitsland, een jaar nadat hij de Prix de Rome had behaald.
 
Verklärte Nacht is een van Arnold Schönbergs bekendste composities. Hij baseerde dit symfonische gedicht voor strijksextet op een gedicht van Richard Dehmel waarin wordt beschreven hoe een jonge vrouw aan haar minnaar bekent dat ze zwanger is van een andere man. Trio Aries brengt deze klassieker in een arrangement van de pianist-componist Eduard Steuermann.

Wist je dat?

  • Es ist noch nicht alles verloren!

    KLARAFESTIVAL 2021 BIJ BOZAR

    In een tijd waar we van kwalitatieve opnames van klassiek repertoire slechts een muisklik verwijderd zijn, focust Klarafestival 2021 op onontdekt werk, nieuwe creaties en symbioses tussen beeld en klank met veel Belgisch talent. Met de titel Es ist noch nicht alles verloren! wil het festival een boodschap van hoop en troost de wereld insturen.

    — gepubliceerd op