AfricaMuseum
Recognition

‘Amandine GAY’

28 Nov.'17
- 17:30

Workshop ‘RECLAIM THE NARRATIVE’

Twee uur lange workshop over Reclaiming the Narrative voor twintig vrouwen met een migratie achtergrond, vooral uit Afrika.
De ruimere bedoeling van de workshop is: het “personal is political” motto  ervaren door persoonlijke migratieverhalen te delen en beseffen dat het levensverhaal van andere vrouwen erin terug te vinden is; een interesse opwekken door persoonlijke/familiale geschiedenis te archiveren met een artistieke perspectief; basistechnieken aanleren om je gedachten te organiseren en van getuigenis overgaan tot verhalen vertellen; en begrijpen dat verhalen vergaren te maken heeft met uitwisseling, creativiteit en geschiedenis. Alle deelnemers brengen ten minste een object (een steen, een foto, een oorbel, enz.) dat verband houdt met hun migratieverhaal. Het eerste uur van de workshop wordt aan “group sharing” besteed: lichaam en stem worden in kring gedurende tien minuten opgewarmd, gevolgd door het presenteren van het object en de keuze ervan met betrekking tot hun (of hun families) migratieverhaal, en het identificeren van drie sleutelwoorden afgeleid uit het getuigenis. Het tweede uur van de workshop wordt besteed aan “een verhaal bouwen”: de sleutelwoorden worden gerangschikt per thema, een verhaal wordt opgebouwd op basis van persoonlijke anekdotes, en het beste medium wordt gekozen om deze verhalen te vertellen (film, fotografie, audio-opnames, stripverhaal, schilderij, enz.)


Amandine GAY is een Afrofeministische filmmaker, activiste en journaliste.  Nadat ze een master in communicatie behaalde aan de Institut de Science politique in Lyon, ging Amandine Gay  naar de Conservatoire d’Art dramatique in Paris 16 en begon met optredens in theater, film en televisie. Sinds 2012 werkt Amandine als scenarioschrijfster en maakt ze haar debuut als regisseur met haar documentaire Ouvrir La Voix, een Afrofeministische documentaire langspeelfilm. Ze schrijft ook voor de informatiewebsite Slate.fr. Onlangs schreef Amandine het voorwoord van de eerste Franse vertaling van de bell books klassieker Ain’t I A Woman. Amandine woont nu in Montreal waar ze haar tweede master in sociologie afrondt met een nadruk op transraciale adoptie, een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt. Ze wordt geregeld uitgenodigd om te spreken over Afrofeminisme, ‘intersectionaliteit’ of transraciale adoptie voor talrijke universiteiten (UQAM, UOttawa, Université de Lausanne, Université Lumière Lyon 2, ERG Brussel, EHESS Paris, enz.) of tijdens evenementen zoals het Toronto & Winnipeg Spur Festival.

Praktisch

Location

Foyers

Taal

  • Engels Frans

Foyer 1 

20 participants maximum.

Gratis, inschrijven kan via deze: https://goo.gl/forms/gtZ6VSP45XCABYnG3

information: recognitionbxl@gmail.com