Bozar
Klarafestival

‘Brussels Recorders United - gaat niet door’

16 Maa.'20
- 19:00

Droomreis doorheen Brussel

​​​​​​​​​​​​​​Brussels Recorders United werd in 2019 in het leven geroepen door blokfluitiste Katelijne Lanneau. Dit blokfluitorkest wil alle Brusselse blokfluitspelers verenigen ongeacht hun niveau, leeftijd, taal of culturele achtergrond. Het hart van het orkest wordt gevormd door de blokfluitdocenten en -leerlingen van verschillende academies uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met meer dan 70 gedreven blokfluitspelers van 9 tot 99 jaar oud en een instrumentatie van de klassieke sopraanblokfluit tot grote contrabasblokfluiten van twee meter creëert Brussels Recorders United een geheel eigen sound. Experimentele hedendaagse muziek en improvisatie krijgen daarin een belangrijke rol. 

In opdracht van het Klarafestival componeert de Mexicaanse componiste Angélica Castelló een nieuw werk voor Brussels Recorders United: La ville résonante. De wondere klankwereld van de stad Brussel vormt de basis van deze compositie. Samen met de muzikanten van Brussels Recorders United realiseerde Castelló opnames van omgevingsgeluiden op verschillende locaties in de stad: van de stationsdrukte van Brussel-Noord over de volkse bedrijvigheid van het Vossenplein en de abattoirs van Anderlecht tot de hypnotische sfeer van het zwembad van Sint-Joost en de surrealistische rust bij de waterbron in het Felix Happark te Etterbeek.

Dit klankmateriaal verweeft Castelló in een elektroakoestische tape die luisteraars én muzikanten meevoert in een “dream journey through Brussels”. Vanuit een semi-geïmproviseerde score voor blokfluitorkest creëert Brussels Recorders United een echo of reflectie op de boeiende soundscape van Brussel.

Programma
Angélica Castelló

Hidden Bugs

Angélica Castelló

La ville résonnante

Guillaume de Machaut

Je vivroie liement

Praktisch

Location

Hortahal

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel