Belgian National Orchestra

‘GIL SHAHAM & BRAHMS/HARTMUT HAENCHEN & BRUCKNER’

29 Nov.'20
- 15:00

Antipoden in de absolute muziek

Door de nieuwe maatregelen in verband met COVID-19 kan dit evenement jammer genoeg niet plaatsvinden. Als je al een ticket voor dit evenement hebt gekocht, dan vind je hier alle nodige informatie. ​​​​​​​​​​​​​​

Brahms en Bruckner waren ongeveer even oud, woonden alle twee in Wenen en concentreerden zich beiden op het schrijven van absolute muziek. Onbedoeld werden ze elkaars tegenstaanders: Bruckner die als Nieuw-Duitse Wagneriaan doordrong in het door de traditionalisten geclaimde genre van de symfonie en Brahms die door zijn aanhangers werd vereerd als de enige legitieme opvolger van Beethoven.
De opener van dit concert is de Ouverture in g, een werk dat Anton Bruckner schreef als student van Otto Kitzler in de Oostenrijkse stad Linz. Bruckner was op dat moment 38 jaar oud en had een paar jaar geleden, na een hele tijd als organist en leraar in Sankt Florian te hebben gewerkt, besloten om het componeren serieus te nemen en terug lessen te gaan volgen. Alhoewel hij zelf later weinig waarde hechtte aan de werken die in deze context ontstonden, is de Ouverture in g intussen talloze malen opgenomen geweest als addendum bij Bruckners grote symfonieën.
Brahms Vioolconcerto is bijzonder symfonisch van opzet. De viool is er niet om de virtuositeit van haar bespeler te demonstreren, maar fungeert als ‘primus inter pares’ en neemt zo in belangrijke mate deel aan de ontwikkeling van de muzikale motieven. Alhoewel aanvankelijk onspeelbaar geacht (“dit is geen concerto voor de viool, maar tegen de viool” – Hans von Bülow), geniet Brahms Vioolconcerto vandaag een bijzondere plaats in het hart van heel wat solisten en dirigenten.
 

Hartmut Haenchen
leiding
Gil Shaham
viool
Programma
Anton Bruckner

Ouverture in g

Johannes Brahms

Variaties op een thema van Haydn, op. 56a

Johannes Brahms

Concerto voor viool en orkest, op. 77

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL