‘YOUth day #3: Koloniale geschiedenis onderwijzen en vertellen in postkoloniale tijden’

10 Nov.'21
- 15:00

Tijdens deze sessie in het kader van de tentoonstelling Next Generation, Please! wordt de monumentale installatie getoond die is gecreëerd door de leerlingen van het Atheneum Leonie de Waha (Luik). Onder begeleiding van de Britse kunstenaar Bruce Clarke bestudeerden ze de moderne geschiedenis van Rwanda en namen ze het proces rond de herdenking van de genocide onder de loep. Deze rondetafel sluit aan bij dit project en wil een breder denkproces op gang brengen rond de voorwaarden voor postkoloniale kunst en de gebruikte methoden in het onderwijs rond koloniale geschiedenis, namelijk binnen de programma's en het curriculum van het middelbaar onderwijs. Talrijke deskundigen en actoren op het terrein zullen hun visies, opvattingen en ervaringen delen, zodat we een goed beeld krijgen van de verschillende individuele, artistieke, pedagogische en institutionele perspectieven over het thema.


Sarra Mouny is sinds 2015 docente geschiedenis, aardrijkskunde en milieustudies en geeft momenteel les op twee middelbare scholen in Charleroi. Sarra Mouny kwam in 2006 naar België en is als militante betrokken bij antiracistisch, ecologisch, feministisch en mensenrechtenactivisme. Zij heeft deze uitspraak van Nelson Mandela tot haar levensmotto gemaakt: “Onderwijs is het krachtigste wapen dat we hebben om de wereld te veranderen.”
 

Romain Landmeters, doctoraatsstudent FNRS-FRESH in de hedendaagse geschiedenis en gastprofessor aan de Université Saint-Louis - Brussel. Hij werkt momenteel aan een doctoraat met als titel Les cerveaux noirs (jaunes rouges) entre (dé-)colonisation et discrimination. Les élites culturelles burundaises, congolaises et rwandaises en Belgique (1945-1975). (‘Zwarte (gele rode) breinen tussen (de)kolonisatie en discriminatie. Burundese, Congolese en Rwandese culturele elites in België (1945-1975)’). Naast zijn fundamenteel onderzoek, gaat zijn belangstelling uit naar onderwijs over de Belgische koloniale geschiedenis voor de Franse gemeenschap.

Beeldend kunstenaar en fotograaf Bruce Clarke werd in 1959 geboren in Londen als zoon van Zuid-Afrikaanse ouders, die in ballingschap leefden wegens hun politiek activisme tegen apartheid. Na zijn studies beeldende kunst aan de universiteit van Leeds verhuisde hij naar Parijs, dat als uitvalsbasis diende voor zijn creatieve werk en zijn reflectie over de wereld. Zijn oeuvre gaat over hedendaagse geschiedenis, waarbij hij denkwijzen en voorstellingen van onze samenlevingen deconstrueert om aan te zetten tot een reflectie over de wereld van vandaag.

Moderator: Ayoko Mensah is cultuurdeskundige en kunstprogrammator. Sinds 2016 werkt ze voor het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in Brussel. Daarnaast blijft ze opdrachten uitvoeren voor verschillende internationale organisaties en culturele instellingen. Ayoko Mensah is van Togolese en Franse afkomst. Ze heeft in Frankrijk een diploma behaald in cultureel management, literatuur en journalistiek.
 


 

Praktisch

Location

Bertouille Rotonde

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Taal

  • Frans

Tarieven

Inschrijving / Inscription

0 -