‘Literaire nocturne: Surrealisme’

20 Maa.'24
- 20:00

Vijf schrijvers begeleiden het publiek langs hun favoriete schilderij in de tentoonstelling Histoire de ne pas rire. Surrealisme in België en reciteren literaire teksten geïnspireerd op het werk van de surrealisten. Een unieke kans om in alle rust en in gezelschap van de auteurs de tentoonstelling te bezoeken. Na de voordrachten blijft de tentoonstelling nog 30 minuten open voor een volledige onderdompeling. 

Sulaiman Addonia is een Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver die in Brussel woont. Zijn eerste roman, Als gevolg van liefde verscheen in meer dan twintig talen. Daarop volgde Stilte is mijn moedertaal (2021), die werd genomineerd voor tal van prijzen. In 2023 verschijnt zijn nieuwe roman De Zieners. Addonia is oprichter van een schrijfacademie voor vluchtelingen en van het literaire Asmara-Addis-festival. Hij is columnist bij De Standaard

Elke de Rijcke is een tweetalig dichter (FR-NL), essayist en vertaalster. Haar poëtisch werk onderzoekt de verbindingen tussen lichaam, geest en ziel in een dystopisch landschap. In elk van haar boeken gaat zij een dialoog aan met kunst en wetenschap. Ze publiceerde recentelijk Et puis, soudain, il carillonne (Selected, 2005-2021) (2023), een anthologie van haar 5 bestaande dichtbundels. Ze vertaalde Van de Verliezer & de lichtbron van Kees Ouwens naar het Frans (2016) en publiceerde L’Expérience poétique dans l’oeuvre d’André du Bouchet (2013). 

Astrid Haerens woont en werkt in Brussel. Ze publiceerde de roman Stadspanters (2017) en de dichtbundel Oerhert (2022). Hierin onderzoekt Haerens de effecten van onderdrukkende systemen en grensoverschrijdend gedrag op een vrouwenlichaam. Oerhert won de Poëziedebuutprijs 2023 en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs 2023.

Lisette Lombé publiceerde een korte roman, Venus Poetica, en een dichtbundel, Brûler brûler brûler (Grenades/RTBF-prijs). Ze is ook medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en zal de volgende nationale dichteres van België zijn in 2024. Haar laatste roman, Eunice, is genomineerd voor de Prix Médicis 2023.

Peter Verhelst is een Vlaams dichter, romancier en regisseur. Hij debuteerde in 1987 en publiceerde sindsdien tientallen boeken, waarvoor hij tal van prijzen kreeg. Zijn werk is in veertien talen vertaald. Zijn meest recente publicatie is de dichtbundel ZABRISKIE (2023). Verhelst werkt regelmatig samen met beeldend kunstenaars en schreef eerder voor Bozar poëzie bij Gerhard Richter. 

 

Het literaire tijdschrift DWB maakte naar aanleiding van de Bozar-expo een themanummer rond surrealisme in België, met biidragen van o.a. de vijf schrijvers van de literaire nocturne. Het nummer wordt die avond gepresenteerd.

Praktisch

Location

Hortahal

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Taal

  • Engels Frans Nederlands

Tarieven

Standaard

12 -

< 30 jaar

10 -

Kaart : Verhoogde tegemoetkoming / EU Disability

10 -

Rolstoel

0 -

Begeleider rolstoel

0 -

Artikel 27 ***

0 -

Paspartoe***

0 -