‘Literature Talk: Poets from Black Europe’

28 Sept.'22
- 19:30

Met Radna Fabias (NL), Ubah Cristina Ali Farah (IT), Raquel Lima (PT), Fiston Mwanza Mujila (AT) & Roger Robinson (U.K.)

Een poëzie-avond die nationale en continentale grenzen overstijgt met dichters die zijn geboren in Afrika, de Caraïben of Europa en Afrikaanse roots hebben. Tegelijkertijd zijn het kinderen van Europa, want ze groeiden er bijna allemaal op.   

Hun poëzie daagt zowel het idee van diaspora als dat van nationale literatuur uit. Ze beweegt zich tussen persoonlijke, collectieve en universele mythologieën en is geworteld in verschillende tradities: het lied en de oraliteit van de Afrikaanse poëtische traditie en de gecanoniseerde teksten van de Europese poëzie. De dichters beperken zich geenszins tot thema's als identiteit, gender, racisme of koloniaal geweld. Integendeel, ze laten de verscheidenheid aan esthetische en artistieke posities zien.  

Deze avond is gecureerd door de Oostenrijks-Congolese schrijver Fiston Mwanza Mujila en vindt plaats in het kader van het jaarlijkse Transpoesie-festival

Radna Fabias (1983) is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde af op de HKU in Utrecht en maakte haar debuut als dichter met de bundel Habitus, waar ze de C. Buddingh’ prijs, de Awater Poëzie prijs, de Herman de Coninck prijs en de Grote Poëzieprijs mee won. Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2019. 

Fiston Mwanza Mujila (Lubumbashi, Congo) woonde in verschillende Europese landen en doceert Afrikaanse literatuur aan de Universiteit van Graz. Hij schrijft poëzie, kortverhalen en theaterteksten, waarin hij reflecteert over de chaos en burgeroorlogen tijdens Mobutu’s dictatuur. In Nederlandse vertaling verscheen de roman Tram 83. Hij stelde tevens de poëziebloemlezing KontinentaldriftDas Schwarze Europa samen, dat aan de basis ligt van deze avond. 

Raquel Lima is dichteres, performer en kunsteducator, gevestigd in Portugal. In 2019 bracht ze haar eerste dichtbundel en audio-boek uit, getiteld Ingenuidade Inocência Ignorância. Ze was co-coordinator van de 7e Afroeuropeans Conference: Black In/Visibilities Contested

Roger Robinson is een schrijver en pedagoog die wereldwijd heeft lesgegeven en opgetreden. Hij is een ervaren workshopleider en docent poëzie. Hij werd door Decibel gekozen als een van de 50 schrijvers die de zwart-Britse schrijfcanon hebben beïnvloed.

Ubah Cristina Ali Farah is een Somalisch-Italiaanse schrijfster die in Brussel woont. Haar werk werd bekroond met de Lingua Madre National Literary Prize en de Vittorini Prize. Haar roman Madre piccola (2007) verscheen in het Nederlands  als Barni en Domenica (2008). ​​​​​​​

Moderatie: Kopano Maroga

Concerten

Tentoonstellingen

Lezingen & Debatten

Kunsten, wetenschap & technologie

Maatschappij & actualiteit

14 Juni'12 →
30 Juni'23

Afropolitan

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels Frans Nederlands

Tarieven

Standaard

8 -

< 30 jaar

6 -

VT-kaart

6 -

EU Disability card

6 -

Groepen > 15 pers.

7 -