‘Meet the Director: Alexander Kluge - Screening Orphea’

30 Sept.'21
- 20:00

Met een online conversatie met de regisseur

Een avond rond de legendarische Duitse auteur en filmmaker Alexander Kluge. Aanvankelijk werkte hij als advocaat en was hij medewerker van Theodor Adorno. Hij is een van de grondleggers van de ‘Neuer Deutscher Film’, een beweging die de confrontatie met het Duitse verleden niet uit de weg gaat. In zijn werk steekt hij de draak met zowel de huidige machtstoestand als de grote figuren uit de geschiedenis. Met zijn zeer divers palet aan beeldmateriaal – zowel documentair en fictief als historisch en actueel – niet-lineaire narratieven en scènes die soms abrupt stoppen, wil Kluge geen passieve, maar actieve kijkers op de been brengen. 

De 89-jarige Kluge gaat in gesprek met het Bozar-publiek vanuit Duitsland. De talk gaat dieper in op zijn werk en wordt gemodereerd door Niels Van Tomme (curator en directeur Argos). Hierna volgt een vertoning van Orphea. In samenwerking met de Filipijnse filmmaker Khavn, is Orphea Alexander Kluges meest recente film. Het is een 21e-eeuwse interpretatie van de beroemde Griekse mythe van Orpheus, waarbij het hoofdpersonage en zijn geliefde Eurydice in dit verhaal een ander geslacht krijgen dan in het oorspronkelijke verhaal. In deze Orphea is niets zeker, alles is ritme. De film heeft de eeuwenoude tragedie met haar vaste plot achter zich gelaten en vervangt die door het geloof in de onbegrensde verbeelding, de kracht van de muziek en het vermogen tot liefhebben dat aan alle cinema ten grondslag ligt.  

De film zal na de vertoning in Bozar hier op het platform Goethe te zien zijn. 

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Duits
  • Ondertiteling: Engels

20:00 Meet the director: Alexander Kluge
21:00 Screening: Orphea

 

Het pluriversum van de Duitse cineast en intellectueel Alexander Kluge deint steeds verder uit. Een selectie van zijn Minutenfilme wordt, van 17 september 2021 tot 31 juli 2022, in vijf verschillende reeksen tentoongesteld bij ARGOS.

Tarieven

Standard

8 -

-26

6 -

Copresentatie

  • argos centre for audiovisual arts