Embassy of the United States of America to Belgium

‘Meet the Director: Frederick Wiseman - Screening Boston City Hall’

10 Okt.'21
- 14:00

De filmvoorstelling wordt gevolgd door een online discussie tussen Frederick Wiseman (regisseur), en Gerard-Jan Claens (Sabzian) van 19:20 tot 20:00.

​​​​​​​​​​​​​​Op meesterlijke wijze biedt documentairemaker Frederick Wiseman ons een epische blik op het stadsbestuur van Boston, met veel aandacht voor onderwerpen als raciale rechtvaardigheid, huisvesting en klimaatactie. In dit kluwen van stadsdiensten is burgemeester Marty Walsh de hoofdfiguur. Wiseman volgde en filmde hem van de herfst van 2018 tot de winter van 2019. Als zoon van Ierse immigranten klom Walsh op van bouwvakker tot vakbondsleider tot Democratisch politicus. Raciale ongelijkheid joeg in de zomer van 2020 een golf van verontwaardiging door vele Amerikaanse steden. Dit stadsportret dat een jaar eerder werd gefilmd, toont ons hoe deze hartstochten in kracht aanzwellen terwijl burgers steeds luider om verantwoording schreeuwen. Terwijl de straatprotesten onophoudelijk aandacht krijgen, richt Wiseman zijn camera op de machinaties van de democratie die we maar zelden te zien krijgen.

Frederick Wiseman (° 1930) is een Amerikaanse filmmaker, geboren in Boston. Dankzij de publieke omroep PBS bouwt hij al bijna vijftig jaar aan een uitzonderlijk œuvre met meer dan dertig langspeelfilms die voornamelijk Amerikaanse instellingen van naderbij onderzoeken. Hij ontving talloze onderscheidingen, waaronder de Guggenheim en MacArthur fellowships. In 2016 kreeg hij een ere-Oscar.


Na de speciale vertoning van Boston City Hall op 10 oktober in Bozar, programmeert Cinematek nog 10 films van Frederick Wiseman. Deze werden opgenomen tussen 1967 en 2008, en worden vertoond tussen 13 oktober en 5 november. Op 15 oktober vindt er een gesprek plaats met de Amerikaanse filmmaker in cinema Galeries op initiatief van en georganiseerd door het filmfestival En Ville !

2020-2021

USA ON FILM

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels
  • Ondertiteling: Engels

(US,2020,272')

Tarieven

Inschrijving / Inscription

0 -