Ambassade van Zweden
Region Västra Götaland

‘Meet the Director: Ruben Östlund - Screening Involuntary’

8 Mei'23
- 19:30

In samenwerking met CINEMATEK en Polarise, heeft Bozar de eer om de Zweedse regisseur Ruben Östlund te verwelkomen. Wie het werk van Ruben Östlund kent, weet dat dit een uitzonderlijke avond wordt. Voorafgaand aan de vertoning van zijn eerste speelfilm Involuntary gaat hij in gesprek met journalist Stanislas Ide over zijn filmpraktijk.

De Ofrivilliga (Involuntary)
Door middel van vijf vignetten worden morele en sociale dilemma's met het pijnlijke realisme en de droge humor gepresenteerd die Östlunds werk kenmerken. De film speelt zich af vlak voor de zomer in Zweden en dompelt ons in verschillende groepsdynamieken onder (een schoolklas, een verjaardagsfeest, drinkende tieners...) waar de groepsdruk groot is. Lange takes en een vaste camera dwingen de kijker zich te verbinden met wat er gebeurt.

Ruben Östlund is een controversiële filmmaker, scenarist en producer en een bekwame waarnemer van hedendaagse lafheid en hypocrisie. Zijn werk is vaak subversief en wil afrekenen met sociale normen en algemeen fatsoen. Op geniale wijze breekt hij hiermee met de Scandinavische traditie van ingetogen psycho-sociale drama’s van bijvoorbeeld Ingmar Bergman. Östlunds humoristische en nauwkeurige weergave van menselijk sociaal gedrag zette hem als snel op de kaart van de internationale cinema. Vandaag heeft hij al ruim tien speelfilms en kortfilms op de teller staan, met zowel fictie als documentaire. 

2022-2023

Focus on Sweden

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Zweeds
  • Ondertiteling: Engels

(SE, 2008, DCP, 102’)

Tarieven

Standaard

12 -

< 30 jaar

10 -

VT-kaart

10 -

EU Disability card

10 -

Coproductie

Partners