Liefde, vriendschap, de maatschappelijke kracht van relaties en koppels in kunst, dat is wat zich afspeelt in Bozar tijdens het najaar. Onze openingsweek maakt deze thema’s alvast zicht- en tastbaar. Veertien dagen lang introduceren we een artiestiek programma die verschillende kunsten met elkaar verbinden. It’s all in the mix. ​​​​​​​

Buiten de gevestigde patronen
De Franse romancier Edouard Louis en de filosofen-sociologen Didier Eribon en Geoffroy de Lagasnerie vormen geen couple maar een trouple. Vriendschap zien ze als een bevrijdende, inspirerende kracht die verder gaat dan de seksuele revolutie van Mei ‘68. Speciaal voor Bozar schreven ze hierover een inspirerende tekst om het seizoen prikkelend te openen. Ontdek tegelijkertijd het eerste werk in virtual reality van de grote filmmaker Apichatpong Weerasethakul en beleef een fascinerende ervaring die de diepten van dromen en herinneringen aftast.

Toegepaste liefde in de kunst 
Het (kunstenaars)koppel Hans/Jean Arp & Sophie Taeuber zetten in de eerste helft van de 20e eeuw samen de toon. Ze verlegden grenzen tussen de ‘schone’ en ‘toegepaste kunsten’, leefden en werkten samen. De tentoonstelling Friends, Lovers, Partners viert hun veelzijdigheid. 

Veelvoud aan duo’s
Ook in muziek trekken we de lijn door, want muziek maken of beleven is bij uitstek een collectief gebeuren. En wie is er beter op elkaar ingespeeld dan de broers Jussen, die uitblinken in quatre-mains op de piano? Onze openingsweek bespeelt ook een ruime bandbreedte aan muzikale repertoires, met twee symfonische concerten, een club night met alternative jazz uit Londen en Perzische zang.

Nieuw is Staging the Concert waarbij kunstenaars op vraag van Bozar een concert ruimtelijk anders invullen en laten beleven. Het architectenduo Paul Robbrecht en Hild​​​​​​​e Daem bijten de spits af met het Concert voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta (1936) van Béla Bartók in een omgevormde Henry Le Bœuf zaal.

Zondag is het familiedag! Te beginnen met HOP FROG Fanfare op het dak en verder met workshops en een dadaïstische fanfare.

En tot slot gaan we, zoals elke laatste donderdagavond van de maand, voluit met Bozar All Over the P(a)lace -  Nocturne Arp. ​​​​​​​

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel