‘Pascal Quignard : Igor Stravinsky’

23 → 25
Jan.'15

Pascal Quignard schreef over Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky naar aanleiding van de uitvoering door het NOB op 23 en 25 januari 2015.

Pascal Quignard (1948) is een van de belangrijkste figuren van de hedendaagse Franse literatuur. Zijn werk bestaat uit romans, essays, fragmenten, portretten en gaat van fictie over geschiedenis en mythologie tot filosofie. Het omvat een vijftigtal titels, waarvan verschillende vertaald werden in uiteenlopende talen. De romans Tous les matins du monde (vertaald als Geen ochtend ter wereld, 1991) en Villa Amalia (2006) werden verfilmd met respectievelijk Gérard Depardieu en Isabelle Huppert. Verschillende van zijn werken wonnen ook belangrijke prijzen, bijvoorbeeld Terrasse à Rome (2000, Grand Prix du roman de l’Académie française) en Les ombres errantes (2002, Prix Goncourt).
Behalve schrijver is Pascal Quignard ook musicus (hij speelt cello en stamt uit een aloude familie van organisten). Hij richtte het Festival d’Opéra et de Théâtre Baroque de Versailles op. Zijn passie voor muziek leverde twee boeken op, namelijk La leçon de musique (1987) en La haine de la musique (1996).

Praktisch

Taal

  • Nederlands Frans