‘Rumba Rules, New Genealogies - Sammy Baloji, David Nadeau-Bernatchez’

26 Mei'22
- 17:30

Gedrenkt in het dagelijkse leven van een van de grote orkesten van de huidige generatie, biedt Rumba Rules een uitstapje in de geheimen van de monumentale Afrikaanse muziek. De film is een essay over het gevoel van eigenwaarde en geworteld zijn, en culmineert in een soort van stedelijke polyfonie. Ya Mayi, Lumumba, Xéna La Guerrière, Pitchou Travolta, Alfred Solo, Soleil Patron en vele anderen: bijna dertig artiesten voeden het creatieve leven van het Orchestre de Brigade Sarbati. Door de groep te volgen doorheen de stad Kinshasa dringt de film door tot de wortels van de rumba. Aan de hand van studiowerk, repetities en concerten geven verschillende portretten een inkijk in de dynamiek en de verhalen van deze zeer populaire Congolese muziek. Van de lokale oorsprong tot de mecenassen van de diaspora, weerklinken de voorouderlijke stemmen van de polyfonie van Rumba Rules zowel in het verleden als het heden.   

David N. Bernatchez is een filmmaker en producer uit Quebec. Als antropoloog heeft hij onderzoek gedaan naar de Congolese muziekscene. Hij verdeelt zijn tijd tussen film, academisch onderzoek en muziek maken. Of het nu gaat om sport (Temps temps temps, 2009), muziek (Rumba in fragments, 2018), of meer algemeen over geschiedenis en het geheugen (Ludovica, 2018 en Joseph Samuel Jacques Julien, 2015), de films van Bernatchez stellen voortdurend sociale en narratieve structuren in vraag. Hij presenteerde zijn beelden, performances en lezingen in verschillende contexten en landen.

Sammy Baloji is een beeldend kunstenaar en fotograaf. Als beeldend kunstenaar plaatst Baloji fotografische werkelijkheden tegenover elkaar, waarbij hij heden en verleden, werkelijkheid en ideaal, met flagrante en schokkende culturele en historische spanningen combineert. Hij onderzoekt architectuur en het menselijk lichaam als sporen van de sociale geschiedenis, plaatsen van herinnering en getuigen van machtsvertoon. Geselecteerde filmografie: Kasala: L'abattoir des rêves ou le premier humain, L'erreur de Bende (2020), Le jardin des croix de cuivre: épisode 1 (2018), La tour (2017), Pungulume (2016), Le visage nu (2011) en Mémoire (2007).

Kiripi Katembo was een Congolees fotograaf en filmmaker. Zijn camerawerk was fysiek en zijn blik indringend. Hij was een vereniger in zijn land en zeer gehecht aan Kinshasa, waar hij tot zijn dood in 2015 woonde. Congo Kitoko (1926-2015) werd georganiseerd door Fondation Cartier in Parijs en is de laatste tentoonstelling waaraan hij tijdens zijn leven heeft deelgenomen.

Performances

Concerten

Films

Lezingen & Debatten

Maatschappij & actualiteit

Performance

Art Talk

26 → 29
Mei'22

Afropolitan Festival 2022

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans Lingala
  • Ondertiteling: Engels

(CA/CD/BE, 2020, DCP, 108')

Tarieven

Standard

8 -

-26

6 -