‘State of Cinema 2022 - Wang Bing’

18 Dec.'22
- 19:00

Samen met online filmtijdschrift Sabzian, verwelkomt Bozar de Chinese regisseur Wang Bing. Elk jaar vraagt Sabzian een gast om een ‘State of Cinema’ te schrijven, een uitnodiging om na te denken over wat cinema vandaag betekent, zou kunnen of moeten betekenen. Daarnaast koos Wang Bing een film die aansluit bij die reflectie: Stonewalling (2022) van het Japans-Chinese duo Huang Ji en Ryûji Otsuka. De film geeft een inkijk in het leven van Lynn, een Chinese jonge vrouw die, nadat ze ontdekt dat ze zwanger is, besluit haar lot in eigen handen te nemen. Wang zal zijn speech komen voordragen op het podium van Bozar. 

Wang Bing is een filmmaker uit China die in 1996 afstudeerde aan de filmacademie van Beijing. Rond de eeuwwisseling schreef Wang Bing filmgeschiedenis toen hij met een kleine DV-camera op een goederentrein stapte en het industriële district Tiexi in het noordoosten van China begon te filmen. Zijn films ontstaan telkens uit ontmoetingen met mensen in de marge van de 21ste-eeuwse Chinese samenleving.

Huang Ji werd in 1984 geboren in Hunan en studeerde scenarioschrijven aan de Beijing Film Academy. Sinds haar eerste korte film, The Warmth of Orange Peel (2009), richt ze zich op het verkennen van de geheimen van de innerlijke emoties van vrouwen.

Ryuji Otsuka werd in 1972 in Tokio geboren. Hij verhuisde in 2005 naar China om in de onafhankelijke filmwereld te werken en is sindsdien cinematograaf en producent voor alle films van Huang Ji.

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels Chinees
  • Ondertiteling: Engels

Stonewalling van Huang Ji & Ryuji Osuka (CN/JP, 2022, DCP, 148')

Tarieven

Standaard

10 -

< 30 jaar

8 -

VT-kaart

8 -

EU Disability card

8 -