Bozar
Sabzian

‘State of Cinema 2023 - Alice Diop’

7 Dec.'23
- 19:00

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Samen met online filmtijdschrift Sabzian, verwelkomt Bozar de Franse filmmaakster Alice Diop. Sinds zes jaar vraagt Sabzian aan een gast een State of Cinema te schrijven, een tekst waarin de filmkunst tegen het licht wordt gehouden, een uitnodiging om na te denken over wat cinema vandaag betekent, zou kunnen of moeten betekenen. Alice Diop zal haar speech komen voordragen in het Frans. Daarnaast heeft Alice Diop de film Sambizanga (VO met Engels ondertiteling) van Sarah Maldoror uitgekozen die aansluit bij die tekst. 

Alice Diop, geboren in 1979, groeide op in de Cité des 3000 een wijk in de Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois. In haar werk stelt ze zich tot doel om die mensen zichtbaar te maken waarvan ze “geconditioneerd is om ze af te wijzen”, om hun plaats in de filmgeschiedenis te verankeren. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Evry, en documentairefilm aan La Femis in Parijs. Ze debuteerde in 2005 met La tour du monde, een docuserie waarin ze terugkeert naar de voorstad waar ze opgroeide. In 2011 volgde La mort de Danton, over een 25-jarige zwarte man uit de Parijse buitenwijken die probeert te ontsnappen aan het geweld door een acteursopleiding te volgen. Later volgden nog o.a. La permanence (2016) en Nous (2021). Saint Omer, Diops eerste speelfilm won meteen de Grote Juryprijs op het filmfestival van Venetië in 2022. Sinds 2022 co-cureert Diop in het Centre Pompidou het programma “La Cinémathèque idéale des banlieues du monde”. 

De Franse filmmaakster zal haar speech komen voordragen in de Zaal Henry Le Boeuf, daarna volgt er een gesprek met Annouchka De Andrade in het Frans over haar artistieke praktijk. Meer informatie over de gekozen film en het programma volgt later. 

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans

Tarieven

Standaard

12 -

< 30 jaar

10 -

Kaart : Verhoogde tegemoetkoming / EU Disability

10 -

Rolstoel

6 -

Begeleider rolstoel

6 -

Artikel 27 ***

0 -

Paspartoe***

0 -

Coproductie