Gepubliceerd op

5 boeken voor de zomer

Nog op zoek naar mooie, aangrijpende of diepgaande vakantielectuur? Bozar tipt vijf boeken van schrijvers en denkers die volgend seizoen op ons podium staan.

Claudia Rankine, Citizen: An American Lyric 

Christophe Slagmuylder, Artistiek Directeur Bozar: “Ik leerde het werk van Claudia Rankine kennen via haar samenwerking met regisseur Peter Sellars: samen creëerden ze een muziektheaterstuk over Josephine Baker. Rankine schrijft krachtige teksten en ik ben benieuwd om Citizen: An American Lyric te lezen, een mengeling van poëzie en (beeld)essays over verdoken racisme in de Verenigde Staten. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur krijgt Rankines optreden in Bozar een extra betekenis.”

Ghayath Almadhoun, Ik heb een afgehakte hand voor je meegenomen

Tom Van de Voorde, programmator Writers & Thinkers bij Bozar: “Ik zag de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun voor het eerst voorlezen op een poëziefestival in Slovenië, nu 12 jaar geleden. Een plein met honderden mensen luisterde ademloos naar zijn gedichten over de burgeroorlog in Syrië. We hebben sindsdien meermaals met hem gewerkt in Bozar. Ik heb een afgehakte hand voor je meegenomen is zijn derde dichtbundel in Nederlandse vertaling.” 

Ovidie, La chair est triste hélas 

Safia Kessas, programmator Writers & Thinkers bij Bozar: "In La chair est triste hélas vertelt Ovidie hoe en waarom ze in het geweer kwam tegen heteroseksuele seks en simulatie. Een compact, vloeiend en ontroerend essay. Ovidie daagt onze zekerheden uit en opent nieuwe wegen naar een vorm van vrijheid die nog steeds taboe is. Voor mij was het daarom een voor de hand liggende keuze om haar feministische kerngedachte naar Bozar te halen."

Edouard Louis, Monique s’évade

Astrid Jansen, copywriter bij Bozar: "Net zoals Virginia Woolf een praktisch plan opstelde om vrouwen te laten schrijven, vertelt Edouard Louis in Monique s'évade (Éd. Seuil, 2024) over de pragmatische kijk van zijn moeder op vrijheid. Is dit een eerbetoon? Misschien wel. In ieder geval gaat het er niet om de ontsnapping te romantiseren, maar om de prijs van vrijheid aan de kaak te stellen. Louis verankert zich in het intieme met een prachtige zachtheid en schetst zo een hard portret van een onrechtvaardig sociaal systeem."

Olivia Laing, The Garden against Time

Annelies Beck, schrijfster en journalist: “Olivia Laing is een auteur die haar eigen ontdekkingsreis doorheen het leven en de wereld als uitgangspunt neemt voor haar werk. Everybody. A book about freedom eindigde met vragen over wat een ideale wereld, een utopie is. Hoeft het dan te verbazen dat haar meest recente boek The Garden against Time heet? Laing is zelf een fervent en getalenteerd tuinier. Ze leert ons tuinen lezen als een verslag van menselijke creativiteit, controledrang, vrijheidszucht en escapisme doorheen de tijd." 

Krijg je na het lezen al zin om de auteurs te ontmoeten? Hieronder vind je alle events terug. Neem zeker je boek mee en laat het signeren!