Ars electronica garden

Gepubliceerd op

Ars Electronica Garden Brussels, by Bozar

Het Ars Electronica Center in het Oostenrijkse Linz organiseert elk jaar een van de belangrijkste festivals voor kunst, wetenschap en technologie ter wereld. En Bozar stapt met veel plezier opnieuw mee in dit avontuur! Als een van de historische en trouwe partners van het Ars Electronica Center presenteren we een reeks van 3 online evenementen in het Paleis voor Schone Kunsten, dat digitaal in verbinding zal staan met het festival in Linz.

Dit jaar staat het festival volledig in het teken van de ‘Kepler’s Garden’. De ‘Bozar garden’ krijgt de titel Speculating about the future. Samenwerkingen tussen kunst, technologie, wetenschap en AI stellen de toekomst in vraag en gaan op zoek naar nieuwe opportuniteiten voor onze toekomst. De rol van de kunstenaar? Een katalysator die innovatieve processen kan inspireren en triggeren. Zet de drie onderstaande events alvast in je agenda!

09.09 STARTS Talk: Art & Tech for Urban Resilience

Het concept van de ultratechnologische en geconnecteerde “slimme stad” heeft in het licht van de klimaatveranderingen en gezondheidscrisis baan moeten ruimen voor het idee van een veerkrachtige en duurzame stad, die meer toegankelijkheid, sociale integratie en het welzijn van de burger vooropstelt. Welke plaats krijgt de dialoog tussen kunst, wetenschap en technologie in dit overgangsproces? Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan nieuwe collectieve denkbeelden, ruimte voor reflectie en kritiek rond de toekomst van onze steden? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod tijdens deze STARTS Talk.

Evenement georganiseerd in samenwerking met het Franse Tech Grande Provence.

12.09 Talk: Genetic Biotech through the eyes of artists

De moderne biotechnologie kent een razendsnelle ontwikkeling. In navolging van Prometheus gebruiken we nieuwe biologische hulpmiddelen om onze gezondheidszorg en ons welzijn te transformeren. In de toekomst kunnen onderzoekers wellicht gepersonaliseerde medicijnen en behandelingen ontwikkelen om ons te verlossen van vermoeidheid of pijn, of kunnen er baby’s ter wereld komen met het DNA van drie mensen, en misschien zelfs met aangeboren immuniteit tegen COVID-19. Maar deze ontwikkelingen zijn niet zonder gevaar. Sommige activisten en critici wijzen op de mogelijke sociale en ethische gevolgen: wat als alleen de superrijken ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen extra atletisch of intelligent worden geboren?

In het licht van de huidige debatten over het gebruik van genetische modificatie, nodigen Bozar, Gluon en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) het publiek uit voor een rondleiding in de meest fascinerende labo's in Europa. Ze hebben het over wetenschappelijke, ethische en maatschappelijke kwesties van de nieuwste technologie die gebruikt wordt in biologielaboratoria, door de ogen van kunstenaars van het Studiotopia art&science residentieprogramma, Kuang-Yi Ku en Sandra Lorenzi.

13.09 AI x Music Festival: Bot Bop
Musical creation and innovation with AI

Bozar zal ook deel uitmaken van het AI x Music Festival met onze eigen 'garden'. Dago Sondervan is een drummer en expert in het “live coderen”. Samen met multi-instrumentalist Andrew Claes maakt hij experimentele muziek, met gebruik van artificiële intelligentie. Gewapend met een arsenaal aan speciaal ontwikkelde tools en toepassingen wil dit duo een virtuele collega trainen om muzikaal autonoom te worden en in realtime op hen te reageren. Zo worden ze langzaamaan een muzikaal trio.

Na de voorstelling zal er een paneldiscussie plaatsvinden met de kunstenaars en enkele gasten, waarbij onder andere het ontwikkelingsproces van hun creatie zal worden besproken. Daarnaast zullen ze in discussie gaan over het belang en de uitdagingen van AI-modules in live muziekvoorstellingen, meer bepaald bij live impro-settings. Kan er een echte live discussie tussen mens en machine plaatsvinden? Hoe zien de kunstenaars de toekomst van die technologieën? Wat kunnen kunstorganisaties doen bij het ontwikkelen van dit soort nieuwe projecten?

Onze programmator Roel Vanhoeck licht alvast een tipje van de sluier op over het programma van Bozar in het kader van  AI X MUSIC.

Meer weten?
De Bozar garden is slechts het topje van de ijsberg. Meer dan 100 steden/landen nemen deel aan het Ars Electronica Festival met een eigen programma. Ontdek andere Europese gardens van onder meer Athene en Amsterdam