Gepubliceerd op

Een meesterlijk galadiner in de geest van James Ensor

Op dinsdag 14 mei 2024 vond in het Paleis voor Schone Kunsten het jaarlijks galadiner plaats. De opbrengsten van de avond worden aangewend voor de realisatie van een transversaal artistiek programma, en garanderen dat Bozar een hoogstaand en compromisloos cultureel aanbod kan blijven aanbieden.

In 1929 werd, in het pas ingehuldigd Paleis, een grote overzichtstentoonstelling gehouden ter ere van James Ensor. De politieke, economische en culturele wereld van die tijd verzamelde zich rond een groot banket om een van de grootste levende schilders te huldigen. Vandaag, 75 jaar na de dood van de meester, toont de nieuwe tentoonstelling James Ensor. Maestro, georganiseerd in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, alle facetten van zijn talent. Het galadiner was dan ook een avond vol verwijzingen naar dat beroemde banket in 1929, bijna 100 jaar geleden. 

Bozar maakt er een jaarlijkse gewoonte van om tijdens het galadiner mecenassen en partners te bedanken voor hun trouwe steun. Genodigden werden verwelkomd in het Koninklijk Salon door de performers van Revarte. De Zaal Henry Le Bœuf was opgekleed voor een muzikale receptie met Bart Rodyns op harmonium, dankzij onze partner Piano’s Maene. Hij speelde het unieke repertoire van James Ensor. Chef Jean-Michel Loriers en partner Moët Hennessy verwenden ieders smaakpapillen tijdens het aperitief en diner in een prachtig versierde Hortahal, mede gerealiseerd door bloemist Thierry Boutemy. Hij creërde tevens een monumentaal stilleven geïnspireerd door Ensor. Als kers op de taart bracht het Four Aces Guitar Quartet een schitterende muzikale toevoeging aan het dessert.

Presentatrice Caroline Veyt praatte de avond aan elkaar terwijl artistieke performances werden afgewisseld door toespraken van onder meer Christophe Slagmuylder, CEO en artistiek directeur, en Isabelle Mazzara, voorzitster van de Raad van Bestuur. Tijdens het diner konden de genodigden deelnemen aan een veiling door Pauline Haon van Fine Art Group

Bozar wil nogmaals alle deelnemers en partners bedanken voor hun aanwezigheid en steun, en aan alle teams die hebben bijgedragen aan deze bijzondere avond.