12

Op dinsdag 1 oktober zullen de expo’s IncarNations en BAUKUNST uitsluitend toegankelijk zijn via de Baron Hortastraat 11. Tickets kan je kopen in BOZAR TICKETS in de Ravensteinstraat 16, tegenover het Paleis voor Schone Kunsten. De tentoonstellingen Yves Zurstrassen. Free en EU Mies Award 19 zullen uitzonderlijk gesloten zijn vanaf 14u.

​​​​​​​De tentoonstelling IncarNations, opgezet door de kunstenaar Kendell Geers samen met de verzamelaar Sindika Dokolo, weerspiegelt de diversiteit van het Afrikaanse artistieke erfgoed, met Afrocentrische blik en inclusief de diaspora, de slavenroutes, het kolonialisme en de onafhankelijkheidsbewegingen. De Senegalese filosoof Souleymane Bachir Diagne benadrukt: “Etnografische musea verloochenen de kunst, want ze staan een reële connectie met de tentoongestelde objecten in de weg. Door haar koloniale wortels ontwikkelde de etnografie zich als wetenschap van al wat radicaal anders is, en dus ligt het in haar aard om het vreemde, het anders-zijn en de afscheuring te creëren.” Werken van Afrikaanse kunstenaars gaan in dialoog met die van de diaspora. Hedendaagse en klassieke kunst, allemaal afkomstig uit de indrukwekkende collectie van Sindika Dokolo, worden naast elkaar getoond. Het resultaat is een tentoonstelling die Afrikaanse kunst benadert als een springlevende filosofie.

 

Met werk van o.a. Nick Cave, William Kentridge, Tracey Rose, Wangechi Mutu, Otobong Nkanga, Yinka Shonibare CBE, Pascale Marthine Tayou, Ana Mendieta, Kehinde Wiley, Andres Serrano, Aida Muluneh, Mwangi Hutter, Hank Willis Thomas, Tracey Rose, Adrian Piper, Lubaina Himid, Roger Ballen, Zanele Muholi, Phyllis Galembo…

Wist je dat?

 • © Caroline Lessire

  Een Rode Duivel op bezoek bij BOZAR

  In mei kwam Rode Duivel en fervente verdediger bij Paris Saint-Germain Thomas Meunier, op bezoek bij BOZAR. Het was voor de stervoetballer de uitgelezen kans om zijn band met cultuur aan te scherpen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Vermist Chokwe-masker te zien bij BOZAR

  Het masker behoort toe aan het Regionaal Museum van Dundo van Angola en ging verloren tijdens de burgeroorlog (1975-2002).

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • ZOMERSE TIPS VOOR ARTY TRIPS

  Hit the road

  Nog op zoek naar een vakantiebestemming om je blik te verruimen en je Instagram-volgers stikjaloers mee te maken? Ruil dan je Tripadvisor in voor BOZAR en reis de wereld rond zonder Brussel en het Paleis voor Schone Kunsten te verlaten! Hier de vijf aanraders van BOZAR.

  — gepubliceerd op
 • VERMIST MASKER TE ZIEN IN BOZAR

  Het masker behoort toe aan het Regionaal Museum van Dundo van Angola en ging verloren tijdens de burgeroorlog (1975-2002). Het verhaal van de zoektocht naar het gestolen masker begon 2 jaar geleden, en kent vandaag een mooie afloop: het masker zal worden teruggegeven worden aan de Angolese autoriteiten. Voor het terugreist naar Angola is het te zien in de tentoonstelling IncarNations.

  — gepubliceerd op

Voorbij