‘Incarnations’

28 Juni →
6 Okt.'19

EXPO

African Art as Philosophy

Op dinsdag 1 oktober zullen de expo’s IncarNations en BAUKUNST uitsluitend toegankelijk zijn via de Baron Hortastraat 11. Tickets kan je kopen in BOZAR TICKETS in de Ravensteinstraat 16, tegenover het Paleis voor Schone Kunsten. De tentoonstellingen Yves Zurstrassen. Free en EU Mies Award 19 zullen uitzonderlijk gesloten zijn vanaf 14u.

​​​​​​​De tentoonstelling IncarNations, opgezet door de kunstenaar Kendell Geers samen met de verzamelaar Sindika Dokolo, weerspiegelt de diversiteit van het Afrikaanse artistieke erfgoed, met Afrocentrische blik en inclusief de diaspora, de slavenroutes, het kolonialisme en de onafhankelijkheidsbewegingen. De Senegalese filosoof Souleymane Bachir Diagne benadrukt: “Etnografische musea verloochenen de kunst, want ze staan een reële connectie met de tentoongestelde objecten in de weg. Door haar koloniale wortels ontwikkelde de etnografie zich als wetenschap van al wat radicaal anders is, en dus ligt het in haar aard om het vreemde, het anders-zijn en de afscheuring te creëren.” Werken van Afrikaanse kunstenaars gaan in dialoog met die van de diaspora. Hedendaagse en klassieke kunst, allemaal afkomstig uit de indrukwekkende collectie van Sindika Dokolo, worden naast elkaar getoond. Het resultaat is een tentoonstelling die Afrikaanse kunst benadert als een springlevende filosofie.

 

Met werk van o.a. Nick Cave, William Kentridge, Tracey Rose, Wangechi Mutu, Otobong Nkanga, Yinka Shonibare CBE, Pascale Marthine Tayou, Ana Mendieta, Kehinde Wiley, Andres Serrano, Aida Muluneh, Mwangi Hutter, Hank Willis Thomas, Tracey Rose, Adrian Piper, Lubaina Himid, Roger Ballen, Zanele Muholi, Phyllis Galembo…

Now →
31 Dec.'22

Afropolitan Forum

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Rondleidingen en groepen op aanvraag

Reservaties en tarieven : via het aanvraagformulier
Info: +32 2 507 83 36 - groups@bozar.be
​​​​​​​Gratis met Museumpas. Koop je kaart hier!

Openingsuren
Dinsdag — zondag: 10:00 — 18:00
Donderdag: 10:00 — 21:00 (behalve tussen 21 juli en 15 augustus)
Gesloten op maandag

Catalogus:
IncarNations. African Art as Philosophy
Sindika Dokolo / Kendell Geers (ed.)
BOZAR BOOKS & Silvana Editoriale (ENG, 128 p.)
BOZAR BOOKSHOP: €  15.00

Partners

  • Sindika Dokolo Collection