‘Next Generation, Please!’

29 Sept. →
1 Nov.'20

Fresh Ideas For The Future

Deze tentoonstelling is gesloten omwille van de huidige gezondheidsmaatregelen. Een virtuele bezoek zal binnenkort beschikbaar zijn op onze website voor diegenen die onze tentoonstelling hebben gemist. Zorg goed voor jezelf, je familie en vrienden!

​​​​​​​

Een heel schooljaar lang hebben jongeren tussen 16 en 26 jaar samengewerkt met kunstenaars, experten, denkers en beleidsmakers. Het resultaat mag zonder meer een creatieve explosie worden genoemd! Tussen 29 september en 1 november brengt BOZAR een overzicht van hun opvattingen, verhalen en dromen in de tentoonstelling Next Generation, Please!. Welke toekomst willen we? Hoe kunnen we de huidige problemen duurzaam oplossen? BOZAR laat je kennismaken met de artistieke beschouwingen van deze jongeren en lokale kunstenaars via installaties, performances, fotomontages en video’s.


Deelnemende projecten​​​​​​​

Voor deze 2019-2020 editie van Next Generation, Please! werkten de jongeren nauw samen met jonge mensen uit heel Europa rond klimaatsverandering, geslacht, identiteit, intergenerationele dialoog en democratie.

WIELS gaat samen met de kunstenares Anouchka Oler en de jongeren van het 6e jaar Institut Saint-Louis aan de slag. Centraal in hun project: de verhalen van Europese vrouwen die op een unieke manier mee vorm hebben gegeven aan het verborgen Europees matrimonium. Ze worden in hun reflectie ook bijgestaan door de expert Radka Smejkalova, die samen met hen nadenkt over media, macht en beeldvorming. Gedurende het proces gaan zij ook in dialoog met het Tweetalig gymnasium Jana Nerudy, in Praag. 

Boslabs, het creatief atelier van Het BOS, komt elke woensdag samen. Een dertigtal jongeren met allerlei culturele achtergronden en interesses, vrijwilligers en kunstenaars werken een jaar lang samen rond 'de waarde van dingen', vertrekkend vanuit de voorwerpencollectie van Jaap Kruithof, een filosoof/verzamelaar. Verschillende kunstenaars en onderzoekers, onder andere Fleur de Roeck, Karen Spiessens en Younes Oubella helpen hen hierbij. Kunstenaar Nico Dockx staat hen bij als expert. De resultaten van het onderzoekstraject brengen we uiteindelijk samen tot een multidisciplinaire installatie.

Gang des Vieux en Colère is een burgerschapsbeweging die opkomt voor de rechten van de oudere generatie, en die een menswaardige toekomst wil verzekeren voor de volgende generatie. Samen met een groep jongeren uit verschillende kunstscholen werken zij rond clichés en stereotypen waar de jonge en oudere garde onder lijden. Het doel is om een dialoog over de generaties heen op gang te brengen. De artiesten zijn Christian Carez, Alain De Borger, Paul de Gobert, Mirko PopovichMichel Huisman en Paul Lhoir. Het Age Platform Europe begeleidt hen in hun kritische reflectie. 

Collège Saint Michel slaat de handen in elkaar met de multidisciplinaire kunstenares Oranne Mounition. Samen met de klas uit het vijfde jaar, nemen ze het thema van klimaatsverandering en de ecologische voetafdruk onder de loep. Welke invloed hebben onze dagdagelijkse handelingen op de natuur? Experts van dienst zijn Eric Corijn en politica Zoe Génot en de Europese invalshoek komt van het college Santa Maria Del Pilar in Madrid.  

Marie Kakogianni neemt de studenten uit het zevende jaar van het Institut Sainte Marie mee op sleeptouw tijdens een reflectie rond POP SHOP, geïnspireerd door het werk van Keith Haring. Waar strijden jongeren vandaag voor? Een residentieweek in BOZAR dompelt hen onder in de wondere wereld van het artivisme.

In het kader van de Europese documentaire GEN Z: searching for beauty ontmoetten Salvatore Calcagno en Antoine Neufmars jongeren en onderzoeken ze de realiteit van Generation Z, oftewel jongeren die geboren zijn na 1995. Ze gaan aan de slag met professionele 7de jaars studenten van het Institut des Filles de Marie en hun lerares Stéphanie Laurent om een ruimte te creëren die hun dromen, vragen, en reflecties incorporeert. GEN Z viert de energie, nieuwe talen en artistieke uitdrukkingsvormen van deze generatie. 

BOZAR brengt jongeren van lyceum Ålands Folkhögskola​​​​​​​ in Finland samen met vijfde- en zesdejaarsstudenten Vrije Beeldende Kunst van he GO! Atheneum Anderlecht. De twee groepen werken samen met de kunstenaars Paul Bradley en Zinaïda Tchelidze rond de thema’s klimaatsverandering en duurzaamheid. Tijdens twee immersieve uitwisselingen in januari en in mei, krijgen de jongeren ook de kans om te reizen en elkaar te ontmoeten, en zo inspiratie op te doen voor hun kunstwerk. ​​​​​​​

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel