20

Wat is de relatie tussen kunst en artificiële intelligentie (AI)? Kan AI een hulpmiddel zijn voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij?

BOZAR LAB en Gluon brachten Luc Steels, expert in artificiële intelligentie (oprichter Artificial Intelligence Laboratory, VUB), en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans samen om deze vragen te onderzoeken in de vorm van een residentieprogramma voor wetenschappers (2019-2021).

De tentoonstelling SECRETS stelt dit lopende onderzoek voor. Door middel van projecties van Tuymans’ werk, krijg je een beter inzicht in zijn creatieve proces en ontdek je welke aanpassingen er optreden wanneer hij een foto naar een schilderij omzet.

​​​​​​​Luc Steels en zijn team bij Studio Stelluti konden de schilderijen analyseren die in 2019 in het Palazzo Grassi in Venetië te zien waren tijdens Tuymans’ prestigieuze tentoonstelling La Pelle. Met behulp van verschillende AI-technieken verdiepten ze zich in het creatieve proces van de kunstenaar en konden zij zo uiteindelijk Tuymans en andere kunstenaars ondersteunen bij hun visueel onderzoek of artistieke beslissingen.

 

met de medewerking van AI-onderzoekers

Sinem Aslan (Ege University, Izmir)
Rachel Rapp (Technical University, Berlin)
Carlo Santagiustina (University of Venice Ca’Foscari)
Luc Steels (Catalan Institute for Advanced Studies ICREA, Barcelona)
Bjorn Wahle (Universitat Politecnica di Catalunya, Barcelona)

Wist je dat?

 • Een vakantie vol kunst

  Cultuur is vitaal voor ons welzijn, dat heeft deze periode meer dan ooit duidelijk gemaakt. De schoolvakantie is een uitgelezen moment om je lente te vullen met een dosis kunst dankzij onze tentoonstellingen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  LUC TUYMANS EN DE ARTIFICIËLE BLIK

  Wat is het verband tussen kunst en artificial intelligence (AI)? Kan AI een instrument worden voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij dat doen? Zal AI uiteindelijk het werk van een curator kunnen vervullen? Het FLOW-project brengt AI-deskundige Luc Steels (Vrije Universiteit Brussel) en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans samen om dit te onderzoeken.

  — gepubliceerd op
 • Een nieuwe blik op kunstgeschiedenis door middel van AI

  Wat is de relatie tussen kunst en Artificial iIntelligence (AI)? Kan AI als instrument dienen voor hedendaagse kunstenaars? Onderzoekt het een schilderij zoals het menselijk oog dat doet? Wat gebeurt er als algoritmen schilderijen onderzoeken? Wat zien ze wel of niet? Dat zijn enkele van de vragen die Luc Steels, specialist in AI, en Luc Tuymans, een wereldvermaarde Belgische schilder, proberen te beantwoorden in de tentoonstelling Secrets. Artificiële Intelligentie en Luc Tuymans, die aan het einde van een tweejarige wetenschappelijke residentie door BOZAR LAB en Gluon werd georganiseerd. De tentoonstelling is tot 2 mei te bezichtigen in het Paleis voor Schone Kunsten.

  Hier kan je alle video's van de interviews met Luc Steels en Luc Tuymans in het Engels bekijken, met Nederlandse en Franse ondertitels. Deze video’s werden opgenomen in het kader van deze tentoonstelling en kan je bekijken in lange versie of in korte thematische fragmenten.

  — gepubliceerd op