‘SECRETS’

3 Apr. →
2 Mei'21

Artificiële intelligentie en Luc Tuymans

Wat is de relatie tussen kunst en artificiële intelligentie (AI)? Kan AI een hulpmiddel zijn voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij?

BOZAR LAB en Gluon brachten Luc Steels, expert in artificiële intelligentie (oprichter Artificial Intelligence Laboratory, VUB), en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans samen om deze vragen te onderzoeken in de vorm van een residentieprogramma voor wetenschappers (2019-2021).

De tentoonstelling SECRETS stelt dit lopende onderzoek voor. Door middel van projecties van Tuymans’ werk, krijg je een beter inzicht in zijn creatieve proces en ontdek je welke aanpassingen er optreden wanneer hij een foto naar een schilderij omzet.

​​​​​​​Luc Steels en zijn team bij Studio Stelluti konden de schilderijen analyseren die in 2019 in het Palazzo Grassi in Venetië te zien waren tijdens Tuymans’ prestigieuze tentoonstelling La Pelle. Met behulp van verschillende AI-technieken verdiepten ze zich in het creatieve proces van de kunstenaar en konden zij zo uiteindelijk Tuymans en andere kunstenaars ondersteunen bij hun visueel onderzoek of artistieke beslissingen.

 

met de medewerking van AI-onderzoekers

Sinem Aslan (Ege University, Izmir)
Rachel Rapp (Technical University, Berlin)
Carlo Santagiustina (University of Venice Ca’Foscari)
Luc Steels (Catalan Institute for Advanced Studies ICREA, Barcelona)
Bjorn Wahle (Universitat Politecnica di Catalunya, Barcelona)

Praktisch

Location

Raadzaal

OPENINGSUREN
Din - Zon, 10:00 - 18:00
Gesloten op maandag

 

Tijdens uw bezoek is er een (audio)bezoekersgids beschikbaar op uw smartphone. Gebruik uw eigen koptelefoon of gebruik de koptelefoons die bij de ingang van de tentoonstelling tot uw beschikking staan. 

 

​​​​​​​BEZOEKERSGIDS
Raadpleeg de digitale bezoekersgids op uw smartphone tijdens uw bezoek door de QR-code te scannen aan de ingang van de tentoonstelling of via https://readymag.com/u3083945729/secrets-guide-NL/
​​​​​​​

​​​​​​​Dit project werd in 2019 en 2020 medegefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Commissie, als onderdeel van het initiatief S+T+ARTS.