Persbericht

Gepubliceerd op 15 december '24

Bozar maakt deel uit van het CARE-project: mentale gezondheid transformeren dankzij cultuur

Een dynamisch internationaal consortium geleid door het Cluj Cultural Centre, samen met zeven partners uit heel Europa, heeft deze maand officieel het CARE – Culture for Mental Health-project gelanceerd. Deze innovatieve initiatief benut de transformatieve kracht van kunst en culturele participatie om de mentale gezondheid en het welzijn in Europa te verbeteren.

Inspelen op een mentale gezondheidscrisis

Met meer dan 85 miljoen EU-burgers die te maken hebben met uitdagingen op het gebied van mentale gezondheid, speelt CARE in op een dringende maatschappelijke behoefte door het onbenutte potentieel van cultuur en kunst te verkennen en te benutten om welzijn te bevorderen. Het project wil structurele en individuele oplossingen bieden, waarbij culturele participatie wordt ingezet als katalysator voor gezondheidsbevordering, veerkracht en sociale inclusie. Deze intersectorale samenwerking brengt experts samen uit de cultuur-, gezondheids-, onderwijs- en zakelijke sectoren.

Een grensoverschrijdende samenwerking

Het project CARE is een collectieve inspanning van de volgende consortiumpartners:

Dit consortium vertegenwoordigt een breed scala aan expertise en netwerken, waardoor een sterke en inclusieve aanpak wordt gewaarborgd om de doelen van het project te bereiken.

Innovatieve programma’s en activiteiten

CARE is ontworpen om kritieke uitdagingen aan te pakken via drie kernthema’s:

  1. Leren: Het aanbieden van capaciteitsopbouwinitiatieven voor professionals in kunst en gezondheid, waaronder workshops, expertpanels en een Arts and Health Think Tank.
  2. Innoveren: Het organiseren van sociale innovatie-labs gericht op de mentale gezondheid van jongeren, welzijn op de werkplek en toegankelijkheid voor mensen met een beperking.
  3. Delen: Het lanceren van CultureForHealth Mobiele Hubs in zes Europese steden – Brussel, Cluj, Ljubljana, Wenen, Riga en Vilnius – om betrokkenheid, belangenbehartiging en intersectorale samenwerking te bevorderen.
"Het CARE-project vertegenwoordigt een baanbrekende benadering om ondersteuning voor mentale gezondheid opnieuw vorm te geven door de transformatieve kracht van cultuur. Door een meerstemmige blik te omarmen, eren we diverse visies en perspectieven en bouwen we bruggen tussen disciplines en gemeenschappen."
- Christophe Slagmuylder, CEO en artistiek directeur bij Bozar
"Het CARE-project is meer dan een initiatief; het is een beweging die cultuur centraal wil stellen in geïntegreerde oplossingen voor mentale gezondheid en welzijn. Door inspanningen over grenzen heen te bundelen, hopen we gezondere, gelukkigere, meer verbonden en veerkrachtige gemeenschappen te bevorderen."
- Rarița Zbranca, Programmadirecteur van het Cluj Cultural Centre

Verwachte impact

Met activiteiten in vijf landen zal CARE direct meer dan 1500 individuen betrekken bij participatieve kunstactiviteiten, meer dan 600 professionals opleiden en naar schatting een miljoen mensen sensibiliseren. Via innovatieve beleidsaanbevelingen, handleidingen en belangenbehartiging streeft het project naar een blijvende impact op gezondheids- en cultuurbeleid in Europa.

Om de start van het CARE-project te vieren, vond op 25 en 26 november een lanceringsevenement plaats in Wenen, Oostenrijk.

Over het project

CARE – Culture for Mental Health wordt gefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie en brengt expertise uit heel Europa samen om de kruising tussen kunst, cultuur en mentale gezondheid te verkennen voor een gezondere toekomst. Het totale budget van 1,4 miljoen euro wordt uitgevoerd over een periode van 3 jaar, van november 2024 tot december 2027.

Contactinformatie:

Claudia Cacovean
Projectmanager, Cluj Cultural Centre
claudia[@]cccluj.ro

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.