Foire du Livre de Bruxelles

‘Alain Damasio & Erri De Luca’

14 Mei'21
- 20:00

Meet the writers - online evenement

Twee geëngageerde schrijvers ontmoeten elkaar bij BOZAR. Erri De Luca en Alain Damasio varen misschien een sterk verschillende koers, maar beiden nemen in hun werk vormen van sociaal geweld op de korrel, of het nu gaat om sociale productieverhoudingen, ongelijkheden tussen rijke en arme landen, overheidscontrole of wat Damasio omschrijft als het ‘technokapitalisme’. Het belooft dus een kritisch gesprek over onze samenleving te worden tussen twee van de meest opmerkelijke schrijvers van onze tijd, gemodereerd door Pascal Claude (La Première).

Van radicaal linkse betogingen in Italië, tot handenarbeid in Frankrijk of humanitaire acties in Joegoslavië en Afrika: zijn politiek engagement bracht Erri De Luca al op de meest uiteenlopende plekken. In 1989 verscheen zijn boek Non ora, non qui , het eerste in een lange reeks succeswerken. Montedidio leverde hem in 2002 de Prix Femina Étranger op, in 2013 mocht hij de Literatuurprijs van de Europese Unie in ontvangst nemen en in 2020 werd Impossible bekroond met de Prix André Malraux voor geëngageerde fictie. Zijn meest recente boek, het poëtische Solo andata. Righe che vanno troppo spesso a capo vertelt het tragische verhaal van migranten. Dit jaar is hij eregast op de Foire du Livre de Bruxelles.

Toen Alain Damasio zijn carrière als schrijver begon, had hij de ambitie om Orwells tegenpool te worden. Toch heeft zijn sciencefictionliteratuur duidelijk Orwelliaanse trekjes. Dat is onder meer het geval in zijn eerste werk, La Zone du Dehors uit 1999, over controlemaatschappijen in de democratische ruimte. Verhalen als La Horde du Contrevent, Les furtifs en Serf-made-man ? ou la créativité discutable de Nolan Peskine, opgenomen in de verzameling Au bal des actifs - Demain le travail leverden hem ook een reeks prijzen op, zoals de Grand Prix de l'Imaginaire in de categorie Franstalige roman in 2006 en 2020, en in de categorie Franstalige novelle in 2018. Met Les furtifs trad hij toe tot het selecte clubje van auteurs die zowel lezers van sciencefiction als van ’serieuze’ literatuur weten te bekoren. Ook zijn meest recente werk, het jeugdboek Scarlett et Novak, verscheen onlangs bij Rageot en staat in het teken van de ontwrichting van de vrijheid door technologie.

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans

Volg de livestream gratis op onze Facebookpagina of Youtubekanaal.