Moussem Nomadisch Kunstencentrum

‘Amazigh Spring’

16 Jan.'22
- 16:00

Moussem en Bozar brengen een nieuwe editie van Amazigh Spring, het festival over de cultuur en de strijd van de eerste bewoners van Noord-Afrika, de Imazighen. Ondanks de opeenvolgende kolonisaties, de verregaande arabisering van de Maghreb en een beleid dat hun identiteit ontkende en marginaliseerde, blijven de Imazighen-gemeenschappen bestaan en zich verzetten. Voor deze editie nodigen we linguïste Mena B. Lafkioui uit, die een uiteenzetting zal geven over de huidige situatie van de Amazigh, en schrijfster Fatiha Saidi zal haar jongste boek voorstellen, Échos de la mémoire sur les montagnes du Rif (La Croisée des Chemins, 2021). Daarna volgt Amzik, een groep uit de nieuwe muziekscene in Kabylië die tradities en vernieuwende elementen met elkaar combineren. Met moderne instrumenten (mandoline, gitaar, bas en percussie), poëzie en een verfrissende aanpak geeft Amzik een nieuwe twist aan de blues uit Kabylië.

Nonor
bendir , zang
Karim
bendir , zang
Didine
mandole , zang
Hugo Proy
klarinet
Djamel Hamiteche
bendir , slagwerk
François Tousch
piano
Martin Berauer
basgitaar
Hervé le bouche
drums
16:00 Lezing en gesprek met Mena B. Lafkioui & Fatiha Saidi

Mena B. Lafkioui is een linguïste gespecialiseerd in Berbertalen. Ze is momenteel onderzoeksdirecteur bij het Franse Centre National de la Recherche Scientifique en hoogleraar Berberlinguïstiek aan de  Ecole des hautes études en sciences sociales. Ze focust in haar lezing op de situatie van de Imazighen vandaag. 
Aansluitend is er een gesprek met auteur Fatiha Saidi over haar recente boek Echos de la mémoire sur les montagnes du Rif (2021 – La Croisée des Chemins) waarin ze 9 portretten schetst van vrouwen uit de regio Al Hoceima.

18:00 concert AMZIK

Amzik is een van de meest vernieuwende en veelbelovende bands van de nieuwe Kabyle scene. De bandleden groeiden op met de Kabylische tradities, en leefden en musiceerden op het ritme van de liederen van Idir, Slimane Azem, Aït Menguellet en Matoub Lounès, de meesters van het Kabylisch repertoire. Traditie en vernieuwing gaan bij Amzik hand in hand, want naast een respectvolle omgang met deze muzikale tradities tonen ze ook een grote openheid voor andere wereldse muzikale invloeden. Met een hedendaags instrumentarium (mandoline, gitaar, bas, piano en percussies), moderne arrangementen en eigen composities brengen ze hun hoogsteigen, immens populaire versie van de Kabylische blues.

Praktisch

Locations

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Geluidsniveau

Niveau 3 ≤ 100 db. Gratis oordopjes.

Tarieven

Standard

16 -

-30

10 -