Moussem Nomadisch Kunstencentrum

‘Amazigh Spring: BAB SEBTA - Randa Maroufi’

10 Jan.'21
- 20:00

Online evenement

Bekijk de online screening hier vanaf 10 januari

Hoe krijg je gratis toegang tot de inhoud? 

Rent 0,99€ > Inloggen > Wachtwoord invoegen ​​​​​​​

Wachtwoord: sebta
Amazigh Spring is een samenwerkingsproject tussen BOZAR en Moussem en richt zich op de cultuur en de strijd van de Amazigh, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. In deze context presenteren we de bekroonde kortfilm Bab Sebta van regisseur en beeldend kunstenaar Randa Maroufi.
 

De film Bab Sebta (2019) is het resultaat van een jarenlange observatie van mannen en vrouwen die werkzaam zijn op de grens tussen Afrika en Europa. Randa Maroufi, zelf de dochter van een douanebeambte, bestudeert meer in het bijzonder de dagelijkse stroom van mensen en goederen in Ceuta (Sebta in Arabisch of Berbers), een Spaanse enclave van slechts enkele vierkante kilometers groot op Marokkaans grondgebied. Het is een vrijhaven voor de gebruikers en hun smokkelwaar.
Maroufi observeert en reconstrueert vervolgens de route van de mensen die dagelijks de grens oversteken. Ze brengt hen frontaal in beeld. Ze blijft als filmmaker op zekere afstand wanneer de camera voorbij glijdt langs wachtende rijen toeristen en smokkelaars. We zien mannen en vrouwen, zwaar beladen als muilezels. Het zijn allemaal actrices en acteurs van hun eigen leven. Randa Maroufi toont de choreografie van hun dagelijkse leven – soms in beweging, vaak urenlang gedwongen wachtend – en herschept op subliem filmische wijze de rauwe realiteit van alledag aan de poort van Ceuta.

Praktisch