Pro Vélo

‘Art and Bike Tours’

26 Juni →
4 Juli'21

I want to ride my bicycle !

Met Anthea Missy, Benjamin Tollet, Anne Paulicevich & Pascal Verbeken

​​​​​​​
In samenwerking met de vzw ProVélo, nodigt Bozar je voor Urban Summer uit voor thematische fietstochten in Brussel. We hebben vier kunstenaars die in Brussel wonen gevraagd een route uit te stippelen doorheen de stad. De tocht moet iets te maken hebben met hun werk als kunstenaar en met persoonlijke ervaringen. Zo vertelt elk parcours een ander verhaal over Brussel. Van de Kunstberg tot Tour&Taxis, van de Naamsepoort tot het Jubelpark: je ontdekt de plekken en komt te weten welke verhalen deze kunstenaars erbij te vertellen hebben. Met Anthea Missy, Benjamin Tollet, Anne Paulicevich & Pascal Verbeken.

Bij regenachtig weer gaan de fietstochten en filmvoorstellingen gewoon door. Zelfs in de regen kan er in Brussel gefietst worden! In geval van extreme weersomstandigheden (harde wind, storm) behouden Pro Velo en Bozar zich het recht om de tocht te annuleren. In dat geval worden de tours terugbetaald.
​​​​​​​

Anthea Missy
Anthea Missy is een kunstenares uit de straatkunstcultuur en woont in Brussel. In haar muurschilderingen creëert ze verhalen rond schattige personages met een popdesign. Tot haar opmerkelijkste Brusselse werken behoren Ihsane Jarfi, een portret van een LGTBQI-slachtoffer in het kader van een bewustmakingscampagne om diversiteit te omarmen, en Women Bike the City, een werk waarin de fiets wordt gezien als een bevrijdend middel om opnieuw contact te maken met het kind in jezelf en dat de emancipatie van de vrouw ondersteunt.
Anthea : “L’amour vaincra!” Bike tour, een magische reis van poëzie, romantiek en veerkracht door de stadsmuren.​​​​​​​

Rondleidingen met Anthéa (FR & EN) op 26 en 27 juni om 15.00

Benjamin Tollet 
Benjamin Tollet begeleidt fietstochten voor Pro Velo sinds 2005 en wandelingen voor Brukselbinnenstebuiten sinds 2008. Brussel is volgens hem een stad die te weinig bekend is bij de Belgen, en al te vaak door hen vergeten wordt. In de plaats van een louter toeristische benadering stelt hij voor de stad met een kritisch en analytisch oog te bekijken. Tijdens deze ongewone bezoeken komen thema’s aan bod zoals geschiedenis en actualiteit, industrialisering en de-industrialisering, de verschillende migratiegolven, de pluralistische en multiculturele stad, stedenbouw, mobiliteit, architectuur, groene ruimten, gentrificatie, sociale uitsluiting enz. In het kader van deze rondleiding, aangeboden door Bozar, heeft Benjamin ervoor gekozen twee van zijn favoriete onderwerpen aan te snijden: dekolonisatie en de multiculturele stad. 

Benjamin neemt je mee op 2 verschillende routes:
Dekolonisatie rond de ‘Porte de l'Amour’ (Naamsepoort)
De fietstocht verbindt de oude instellingen uit de tijd van Leopold in de Brederodestraat en rond het Koningsplein, de koloniale instellingen, de Naamsepoort, het ruiterstandbeeld van Leopold II en de Matongewijk met het Lumumbaplein, en voert dan naar het Jubelpark met de ‘Arcaden van de Afgehakte Handen’ en het monument voor de Belgische pioniers van Congo. Daarna gaat het via de Tervurenlaan naar de Generaal Jacqueslaan, een van de militairen met een omstreden koloniale staat van dienst.

BXL Melting Pot (Mixity/Bruxelles ville multiculturelle)
Deze fietstocht toont je de diversiteit van de wijken in onze hoofdstad, na Dubai de meest kosmopolitische stad ter wereld, met de Portugezen rond Flagey, de eurocraten tussen het Luxemburgplein en Schuman, de Congolezen in de Matongewijk, de Marokkanen in Molenbeek, de Turken langs de Haachtsesteenweg, de Fransen in de Kasteleinswijk en de Vlamingen in de Antoine Dansaertstraat.

Rondleidingen met Benjamin (FR & NL) op 26 juni om 10.00 uur en op 4 juli om 10 uur:

Dekolonisatie rond de ‘Porte de l'Amour’ (Naamsepoort)

BXL Melting Pot (Mixity/Bruxelles ville multiculturelle)


Anne Paulicevich
Na 8 jaar in verschillende theater- en dansgezelschappen in Frankrijk, België, Nederland en Berlijn te hebben gewerkt, besloot Anne Paulevich het toneel vaarwel te zeggen om scenario’s te schrijven. Ze dook al op in films en series als JCVD (Mabrouk El Mechri), Le premier venu (Jacques Doillon), Un petit boulot (Pascal Chaumeuil), Earth Rising (Netflix/BBC-serie van Hugo Blinck) of La fille au bracelet (Stéphane Desmoustier). Enkele van haar verfilmde scenario’s zijn Tango libre (juryprijs in de sectie Orizzonti op het filmfestival van Venetië, Grote Prijs op het internationaal filmfestival van Warschau samen geschreven met Philippe Blasband en geregisseerd door Frédéric Fonteyne, waarin ze overigens ook een van de hoofdrollen speelt naast François Damiens, Sergi Lopez en Jan Hammenecker) en Filles de joies (samen geregisseerd met Frédéric Fonteyne).
Anne Paulicevich, Belgische actrice en scenariste, neemt ons mee naar ‘haar’ Brussel. Langs het kanaal, in het hart van de Marollen, in een verborgen tuin. Op het kruispunt van de kleine geschiedenis van haar herinneringen en de grote geschiedenis van de stad, een andere manier om de stad te begrijpen!

Rondleidingen met Anne (FR) op 26 en 27 juni om 10 uur.
 

Pascal Verbeken 

Pascal Verbeken leerde lezen, schrijven en door het raam naar buiten kijken bij meester Walter in de lagere school van een Gentse spoorwegwijk. Sinds 1990 werkt hij voor bladen als De Standaard, Humo, De Morgen,  Knack, Le Vif/L’Express, De Groene Amsterdammer en Wilfried. Hij schreef boeken en maakte enkele documentaires.
Sinds oktober 2020 is hij hoofdredacteur van de Nederlandstalige editie van www.wilfriedmag, het eerste Belgische tijdschrift dat met reportage- en fotojournalistiek het vizier richt op heel het land, niet alleen de eigen regio en taalgroep. Wilfried is een kwartaalmagazine dat op papier verschijnt in het Nederlands en het Frans. Het wordt gemaakt door een gemengd Nederlands- en Franstalige redactie naar de journalistieke filosofie van schrijver Georges Simenon: “Comprendre, ne pas juger” (Begrijpen, niet oordelen). 
'De rit gaat van de Kunstberg naar het Kanaal waar we een aantal snel veranderende buurten verkennen. De Tour & Taxis-site, post-industrieel Molenbeek, de tuinwijk van Het Rad/La Roue in Anderlecht, Kuregem met zijn autohandel en de markt aan de Slachthuizen. Buurten beladen met geschiedenis waar je ook de toekomst van de stad ziet.'  ​​​​​​​
Rondleidingen met Pascal (NL & EN) op 3 en 4 juli om 15 uur.

 

Dit initiatief maakt deel uit van Bike Station, een reflectie op lange termijn van het Paleis voor Schone Kunsten rond zachte mobiliteit, fietsinfrastructuur, kunst en cultureel erfgoed. Met de steun van Urban.Brussels zal het in 2021-2022 een reeks artistieke en discursieve initiatieven rond fietsen opstarten. 

Praktisch

Location

Kunstberg

1000 Brussel

Plan

Begin- en eindpunt van alle wandelingen: Kunstberg 7
Breng je eigen fiets mee of wij kunnen jou ter plaatse een fiets bezorgen
Vanaf 12 jaar / Stapvoets tempo  
Duur van de wandeling: tussen 2u en 3u30 (met pauzes)
Betalend evenement (€ 6-4) bij inschrijving:

Rondleiding door Anthéa Missy (FR & EN)

Rondleiding door Benjamin Tollet (FR & NL)

Dekolonisatie rond de ‘Porte de l'Amour’ (Naamsepoort)

BXL Melting Pot (Mixity/Bruxelles ville multiculturelle)

​​​​​​​Rondleiding door Anne Paulicevich (FR)

Rondleiding door Pascal Verbeken (NL & EN)

 

Mis de gratis filmvoorstellingen na je fietstocht niet.

 

Bij regenachtig weer gaan de fietstochten en filmvoorstellingen gewoon door. Zelfs in de regen kan er in Brussel gefietst worden! In geval van extreme weersomstandigheden (harde wind, storm) behouden Pro Velo en Bozar zich het recht om de tocht te annuleren. In dat geval worden de tours terugbetaald.​​​​​​​

Coproductie

  • Pro Vélo

Steun

  • urban.brussels