‘Art reconnects Belgium’

14 → 21
Juli'20

21 juli

BOZAR, de Nationale Loterij en de Engie Foundation slaan de handen in elkaar om dit jaar van de nationale feestdag een onvergetelijke dag te maken, ondanks de omstandigheden die ons allen bekend zijn. Geen groots défilé of woelig feestgedruis, maar een dag in het teken van hoop en verbondenheid. Geleidelijk aan strijken we de plooien van de crisis glad en versoepelen we de maatregelen tegen het coronavirus. Na de verwoestende doortocht van het virus door ons land, is 21 juli de uitgelezen kans om de banden met elkaar en met de stad weer aan te halen.

In de overtuiging dat kunst een therapeutisch en helend effect heeft, schotelen we jullie op 21 juli Art reconnects Belgium voor, een artistiek project dat zich afspeelt op vier locaties in België. Kunstenaars worden uitgenodigd om op iconische plaatsen een grote muurschildering te maken: Matthias Schoenaerts alias Zenith gaat aan de slag in Antwerpen, ELNINO76 in Charleroi en Rinus Van de Velde installeert  een permanent kunstwerk op Brussels Airport. In Brussel gaat kunstenaar Dema One aan de slag aan oostelijke facade van het Paleis voor Schone Kunsten, langs de Koningstraat.

De Belgische graffitikunstenaar Dema One realiseerde legendarische projecten over de hele wereld. In Brussel zet hij samen met tien jonge leerlingen uit zijn atelier in Molenbeek Diversity is the Power neer op onze muren. Hun boodschap is klaar en duidelijk: "Est Unitatis fortitudinem" - Unity Makes Strength. Je kan vanaf 14 juli hun work in progress  volgen, met de finale onthulling op 21 juli.

Wat verderop richting de hoofdingang van BOZAR in de Baron Hortastraat kan je op de nationale feestdag de acrobaten van Circus Zonder Handen aan het werk zien. Tijdens de krokusvakantie werden de jonge artiesten klaargestoomd tijdens een residentie in BOZAR. Nu geven ze vier indrukwekkende demonstraties van halsbrekend parkour met de performance Bruxelles Composé. Hun inspiratiebron? Keith Haring! Op 21 juli  kan je zijn werk nog een laatste keer gaan bewonderen in onze expozalen.

/// PROGRAMMA /// 

Van 14 tot 20 juli, van 10:00 tot 18:00 : installatie van de muurschilderingen op de 4 locaties (houd er rekening mee dat het schema kan variëren afhankelijk van het weer en de voortgang van de projecten van de kunstenaars)

21 juli bij BOZAR :

- 14:00 - 16:00 - 18:00 : performances "BXL composé Keith Haring" van Circus Zonder Handen (Baron Hortastraat)

- 18:00 : opening van de muurschildering van Dema One voor publiek (Koningstraat)

- 10:00 tot 21:00 : uitzonderlijke opening van de tentoonstelling Keith Haring

- 10:00 tot 18:00 : tentoonstellingen Mondo Cane, Jacqueline Mesmaeker. Ah, quelle aventure! en The World as a Pavilion. Vjenceslav Richter

NB : De muurschilderingen zullen de hele zomer lang te bezichtigen zijn in de drie steden.

Praktisch

Partners: Nationale Loterij - Lotto Art, ENGIE Stichting, Proximus, VGC, Bank Degroof Petercam.

Met de gewaardeerde steun van: Stad Brussel, Stad Charleroi, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen, Brussels Airport, Regie der Gebouwen en alle spelers van de Nationale Loterij.

 

De Nationale Loterij is fier dat ze dankzij alle spelers dit unieke project, “Art reconnects Belgium” kan ondersteunen. Hiermee bevestigt de Nationale Loterij ook haar geloof in de breed verbindende en sprekende kracht van graffiti- en straatkunst. Deze overtuiging kreeg reeds vorm in het project “Lotto Art” waarbij de Nationale Loterij lokale straatartiesten uitnodigde om hun creaties voor te stellen. De sterkste 11 kregen de kans om hun werk uit te voeren en ondertussen siert hun kunst een muur in mythische concertzalen waaronder de Lotto Arena, het Sportpaleis, de AB, Vorst Nationaal en Paleis 12.