Bozar
Leerstoel Mahmoud Darwish

‘Beirut Echoes: talks & documentary on Lebanon’

13 Nov.'21
- 18:00

Op zaterdag 13 november organiseren Bozar en de Leerstoel Mahmoud Darwish, in het kader van het Europese project LEILA, een reeks debatten en ontmoetingen die de stad vanuit een nieuwe invalshoek belichten. Libanese schrijvers en denkers gaan in dialoog over de toekomst en rijkdom van hun cultuur met collega's uit België en Frankrijk. Er is zowel aandacht voor de politieke situatie als voor de bloeiende literaire scène. Zelfs de befaamde Libanese keuken komt aan bod.

 

Programma:

18:00 Screening Letter from Beirut (FR-LB,1978,52): een film van Jocelyne ​​​​​​​Saab 

18:45 Pauze

19:00 Literair engagement tegenover politiek: ontmoeting met Elias Khoury en Ziad Majed, gemodereerd door Safia Kessas

​​​​​​​19:30 Het zelf en het schrijverschap, een taal voor de ander: literaire ontmoeting met Dima Abdallah, Katia Al Tawil​​​​​​​, gemodereerd door Leila Shahid 

20:00 Pauze

20:15 Culinaire kunst als wapen: ontmoeting met Farouk Mardam Bey en Ryoko Sekiguchi, gemodereerd door Safia Kessas

20:45 Zusterschap als hoop: slam door Dima Matta en Samira Saleh. Eerbetoon aan Etel Adnan en Jocelyne Saab

21:30 Einde

 

Screening Letter from Beirut (FR-LB,1978,52): een film van Jocelyne​​​​​​​ ​​​​​​​Saab 
Drie jaar na de start van de burgeroorlog in Libanon keert Jocelyne Saab terug naar Beiroet, een stad die voorgoed is veranderd. Ze trekt door de straten, neemt de bus en praat met vluchtelingen en VN-soldaten. Zo blikt ze in een kortstondig moment van vrede terug op de zware tol van de oorlog.

Jocelyne Saab (°1948-+2019) is geboren en opgegroeid in Beiroet. Na haar studies Economische Wetenschappen aan de Parijse universiteit Sorbonne werkte Saab aan een muziekprogramma voor de Libanese nationale omroep. Daarna werd ze door dichter en artiest Etel Adnan gevraagd om als journaliste aan de slag te gaan. In tegenstelling tot vele andere oorlogsverslaggevers, die naar oorlogsgebied moeten reizen om hun beroep uit te oefenen, kwam de oorlog in 1975 naar Saab toe, in haar thuisland Libanon. Datzelfde jaar begon Saab aan een filmcarrière met Lebanon in Torment, waarin ze verslag uitbracht over de machtsstrijd en belangen in het escalerende conflict.

Podiumkunsten

Films

Literatuur

Performance

12 → 15
Nov.'21

Beirut Echoes

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans Arabisch
  • Ondertiteling: Frans Nederlands

Het project ‘LEILA – Arabic Literature in European Languages’ wordt medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Tarieven

Standard

10 -

-26

8 -

Coproductie

Partners

  • LEILA – Arabic Literature in European Languages
  • medegefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie