Mithra Jazz à Liège

‘BOZAR’s TRIBUTE TO BIRD’

16 mei'20
- 19:30

Celebrating the Centennial of Charlie Parker

Door de maatregelen in verband met COVID-19 kan dit evenement jammer genoeg niet plaatsvinden. In samenspraak met haar partners zoekt BOZAR een nieuwe datum. Als je al een ticket voor dit evenement hebt gekocht, dan vind je hier alle nodige informatie: https://www.bozar.be/nl/news/165745-covid-19---wat-met-mijn-bezoek-aan-bozar
 

Op 29 augustus van dit jaar zou Charlie ‘Bird’ Parker zijn honderdste verjaardag vieren. Samen met vooral Dizzy Gillespie stond hij aan de wieg van de bebop. Hij stierf al op 34-jarige leeftijd, maar zijn korte carrière veranderde wel het aanzien van de moderne jazz. Hij combineerde geniale virtuositeit met pure emotie op de altsaxofoon. Weinigen konden in zijn tijd met hem concurreren en na Bird zou de jazz nooit meer hetzelfde zijn. Zijn altijd herkenbare geluid, zijn snelheid, zijn ongebreidelde fantasie, het zijn de elementen die Parker tot een ware legende hebben gemaakt. BOZAR eert met dit evenement de grootmeester van de bebop en mentor van Miles Davis.

Jean-Michel Pilc
piano
Frank Vaganée
saxofoon
Terell Stafford
trompet
Philippe Aerts
contrabas
Dado Moroni
piano
E. J. Strickland
drums
19:30
-
20:30
19:30 - 20:30 Jean-Michel Pilc Solo - M Zaal

“Bespeel de saxofoon niet, laat het instrument jou bespelen.” (Bird). 
​​​​​​​Dixit Jean-Michel Pilc: “Parker zei ook dat muziek ons meer vertelde dan woorden, dus schaam ik me enigszins nu ik iets over hem zeg. Toen ik Charlie Parker voor het eerst hoorde, wilde ik alleen nog maar zijn solo's eindeloos blijven spelen Elke noot zong en sprak me toe. Zoiets had ik nooit eerder gehoord. Het verbaast me om te zien hoeveel mensen hem analyseren en theorieën over hem uitwerken, terwijl hij voor mij – net als Mozart – niet zomaar muziek maakt, maar de muziek belichaamt.”

Jean-Michel Pilc
piano
20:30
-
21:30
20:30 – 21:30 Birds of Paradise - Studio

Met Birds of Paradise verplaatsen 4 jonge beloftes van de Belgische jazz zich naar de tijdsgeest van muzikale innovatie en culturele revolutie. Dit kersverse kwartet onder leiding van saxofonist en electronica-tovenaar Andrew Claes neemt composities van Parker als uitgangspunt, maar koppelt ze los van de historische muzikale invulling hiervan. Lees: YES virtuositeit, harmonische complexiteit en tempowisselingen NO THANKS academische canon en statische jazzstijl! Lang leve Jazz, lang leve Bebop en lang leve Bird... de enige echte Paradijsvogel.
I.s.m. Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Andrew Claes
ewi, saxofoon
Jarno Verheyen
keyboards
Soet Kempeneer
basgitaar
Klaas de Somer
drums
22:00
-
23:00
22:00 – 23:00 Bird’s Bounce quintet - M Zaal

Naar aanleiding van 100 jaar Charlie Parker slaan BOZAR en Mithra Jazz à Liège de handen in elkaar.  Samen presenteren ze een internationaal all-star kwintet dat de muziek van Parker alle eer zal aandoen. Frank Vaganée, bekend van het Brussels Jazz Orchestra, verzorgt de muzikale leiding. Hij wordt omringd door de fantastische Amerikaanse trompettist Terell Stafford (McCoy Tyner, Christian McBride), pianist Dado Moroni (Bert Joris, Jimmy Cobb), contrabassist Philippe Aerts (Bert Joris, Philip Catherine) en de virtuoze drummer E.J. Strickland (Herbie Hancock, Wynton Marsalis, …)  Dit kwintet kreeg de naam “Bird’s Bounce Quintet”. Deze kersverse band bewijst als geen ander dat de Bop actueler is dan ooit!   

Frank Vaganée
saxofoon
Terell Stafford
trompet
Philippe Aerts
contrabas
Dado Moroni
piano
E. J. Strickland
drums

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Geluidsniveau

Niveau 2 ≤ 95 db