‘DE MIGRATIE IN BELGIË ANDERS BEKEKEN’

11 Nov.'17
- 20:00

In aanwezigheid van Ines Eshun en Aminata Demba

Ines Eshun (regisseuse en scenariste) en Aminata Demba (scenariste, producer en actrice) stellen in het kader van BOZAR Connects: Africa twee films voor bij BOZAR: THE LIFE OF ESTEBAN (BE, 16’, 2017) en PELIKAANSTRAAT 20 (BE, 58’, 2017). Een programma rond het thema van de migratie in België, met twee films en een debat onder leiding van activist, inclusion & diversity consultant Omar Ba.


THE LIFE OF ESTEBAN (Het Leven van Esteban), (OV NL, st EN) - Avant Première

Esteban groeit op bij zijn alleenstaande moeder en weet niet wie zijn vader is. Terwijl hij zoekt naar zijn identiteit, ontdekt hij dat zwemmen een metafoor is voor het leven zelf. 

Inès Eshun werd geboren in Frankrijk en verhuisde op zesjarige leeftijd naar België. Ze heeft Belgische, Estse en Ghanese roots. Haar vorige kortfilm ‘Bright Lights’ werd geselecteerd voor Film Fest Gent en het festival Ciné Public. Haar kortfilm ‘De vloed’ werd geselecteerd voor DIFF, Dhaka International Film Festival. Met haar kortverhaal ‘Gebroken Water’ was ze een van de drie laureaten van de Interuniversitaire Literaire Prijs, een prestigieuze Vlaamse schrijfwedstrijd georganiseerd door Babylon. Ze volgde de masteropleiding filmregie aan het RITCS, Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound, en studeerde in 2017 af met grote onderscheiding. 

Na deze filmvertoning volgt de film “Pelikaanstraat 20” van Leslie Verbeeck, Aminata Demba en Marijn Duijvestein.

 

PELIKAANSTRAAT 20 (OV NL, st FR)

In Mali is “aller en aventure” een bekend gezegde. Jonge mannen worden er aangemoedigd om elders dan in hun eigen nest de vleugels uit te slaan om een échte man te worden. Aminata Demba reist naar Mali in het voetspoor van haar overleden vader. Ook haar vader vertrok als jonge Malinese nomade uit zijn geboorteland om de wereld rondom zich te ontdekken. Zijn avontuur bracht hem begin jaren zeventig als diamanthandelaar in Antwerpen. Haar zoektocht leidt tot ingrijpende persoonlijke verhalen, tot confronterende momenten, maar vooral ook tot inzichten die voor vele jongeren herkenbaar zullen zijn, zowel in Mali als België, ongeacht hun afkomst.

Een documentaire van Leslie Verbeeck, Aminata Demba en Marijn Duijvestein © 2017 met steun van het Fonds Pascal Decroos en Vranckx en de Nomaden.

Leslie Verbeeck is een gelauwerd filmmaker. Hij studeerde film aan Luca School of Arts en behaalde zijn bachelor cum laude. Als regisseur werkt hij in diverse domeinen, zoals reclame, muziekvideo’s en televisie, en experimenteert hij graag met animatie, documentaire en fictie. Op dit moment legt hij de laatste hand aan zijn eerste langspeeldocumentaire en schrijft hij het script voor zijn derde kortfilm.

Aminata Demba is een Belgisch-Malinese actrice en presentatrice. Ze was afgelopen jaren te zien in de voorstellingen Dis-moi wie ik ben (KVS), Marieke Marieke (HZT), De moed om te doden (Toneelhuis), Futur Simple (De Maan) en Konijn met pruimen (Laika). Naast haar acteursbestaan maakte ze samen met regisseur Leslie Verbeeck de documentaire Pelikaanstraat 20 waarin ze op zoek ging naar het migratieverhaal van haar ouders en tegelijk het thema migratie vanuit verschillende invalshoeken onderzocht.

Concerten

Tentoonstellingen

Lezingen & Debatten

Kunsten, wetenschap & technologie

Maatschappij & actualiteit

14 Juni'12 →
30 Juni'23

Afropolitan

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels Nederlands
  • Ondertiteling: Engels Frans

Na de twee filmvertoningen is er een debat met Omar Ba (activist, inclusion &diversity consultant and community organizer ) en de twee gasten, Ines Eshun en Aminata Demba. (Taal: Engels)