Bozar
klimaatdichters

‘Dichters van het Antropoceen’

27 Feb.'24
- 20:00

Kan poëzie de planeet redden? Het is een poging waard.

Met: Geert Buelens, Dominique De Groen, Lisa RobertsonPieter Van de Walle & Miek Zwamborn

Kunstenaars hebben altijd inspiratie gevonden in de natuur, dus hoe ziet schrijven in tijden van verlies en vernietiging eruit? Een boze schreeuw of een elegie? Is er ruimte voor poëzie in een biosfeer die gedomineerd wordt door mensen en hun machines?

‘Klimaatdichters’ is een snelgroeiende organisatie van Belgische en Nederlandse dichters die klimaatverandering bestrijden met poëzie, en nieuwe manieren vinden om over de natuur te praten en te schrijven. Samen met Bozar nodigt Klimaatdichters vier "dichters van het Antropoceen" uit op het podium om voor te lezen uit eigen werk en te praten over het snijvlak van natuur en schrijven.

Geert Buelens is schrijver, essayist en docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn meest recente boek Wat we toen al wisten gaat over de vergeten milieubeweging van de jaren 1970 en won de Boon Literatuurprijs.

Dominique De Groen is een Belgische dichteres wiens werk draait om snelle mode, internetcultuur, feminisme, klimaat en (anti-)globalisme. Haar meest recente werk, Slangen (2022), won de Jan Campertprijs.

Lisa Robertson is een Canadese experimentele schrijfster. Ze verkent literaire vormen zoals de pastorale, het epos en het weerbericht. Robertson won de inaugurele C.D. Wright Award for Poetry. In haar langverwachte debuutroman, The Baudelaire Fractal (2020), realiseert een dichteres zich dat ze het werk van Baudelaire heeft geschreven.

Miek Zwamborn is auteur, vertaler en kunstenaar en woont op het eiland Mull, waar ze met haar project Knockvologan Studies een ontmoetingsplaats biedt voor kunst, literatuur, wetenschap en milieu. Haar meest recente boek is Onderling (2023), een verzameling essays, gedichten, brieven en tekeningen.

Moderator: Pieter Van de Walle, lid van de Klimaatdichters en bioloog.

 

Het gesprek vindt plaats in het Engels. De gedichten worden in de originele taal voorgelezen (N-E) met vertalingen naar het Engels, Nederland en Frans.

 

Praktisch

Location

HLB Stage

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Taal

  • Engels Nederlands

Tarieven

Standaard

8 -

< 30 jaar

6 -

Kaart : Verhoogde tegemoetkoming / EU Disability

6 -